DELA

I Godby surfar framtiden genom skolgången

Hurra! Vad bra.
När man läser om Godby högstadieskolas 8 D (Nya Åland 4.2), och hur de jobbar med sina ipads, då ser till och med en gammal murvel en skymt av den nya verklighet som vi alla snart befinner oss i.
I den generation som just nu har mest makt, 40 -plussarna och uppåt, är datorer, mobiltelefoner och läsplattor fortfarande något vi lärt oss använda i vuxen ålder. Vi är bättre och sämre på det, men det finns hinder vi måste ta oss över som inte finns där för dem som lever och andas den digitala världen.
För barnen och ungdomarna är nätets alla möjligheter givna, och undervisningen i skolorna, med sina kopierade papper och halvdana power point-presentationer, ofta hopplöst ur fas med utbudet.

Det kan förstås vara bra undervisning ändå, men man utnyttjar inte alla de möjligheter som finns. Det gör uppenbarligen lärarna Roger Nordberg och Sofia Styrström i Godby. Hör bara: ”Det var ett grupparbete där vi valde varsin historisk nyhet och berättade om den som om vi var på plats och mitt i den. Sedan gjorde vi en podcast, en tidningsartikel och en nyhetssändning”. Det säger Lemone Eker, en av eleverna i åttan.

Det finns så många möjligheter att man som journalist nästan önskar att man fick gå i skolan och lära sig från grunden hur man berättar en historisk nyhet i fyra olika versioner, mödolöst. Detta är nämligen ett problem som hela tidningsbranschen och så många andra företag kämpar med idag.
Hur ska man på ett vettigt sätt nå sina kunder, sina läsare och sina klienter (jo, det gäller vården också).
Hur ska man jobba i flera kanaler samtidigt, utan att smälla in i betongväggar stup i kvarten för att man helt enkelt inte orkar ta in mera förändring.
Hur ska man hänga med i flödet av nya appar och kommunikationsformer, och dessutom någonstans i skarvarna lyckas göra pengar av det utan att verka som om det är bara därför man är där?

Åter till skolan.
Det är förstås inte så att alla elever har datorer och telefoner och plattor i sitt hem. Precis därför är det ännu viktigare att skolorna hänger med i den nya världen, och ger de färdigheter som arbetsmarknaden och verkligheten kommer att efterfråga, inte som en merit utan som en utgångspunkt för att alls komma i åtanke för ett jobb.
Att vara hemmastadd i den digitala verkligheten kommer att bli lika nödvändigt som det idag är att kunna läsa. Och att kunna läsa och skriva, det vill säga ta till sig och förstå skriven text, och uttrycka i skrift vad man menar, är mer nödvändigt än någonsin.
De jobben finns inte längre där man klarar sig utan.

Om nu någon tänker att investeringarna i hårdvaran i skolan är för stor, och att det är slöseri med pengar, låt oss komma ihåg hur många dyra skolböcker som ryms i en läsplatta, hur många tidningar, hemsidor och applikationer som kan finnas i den.
Mer än någonsin finns hela världen vid barnens fingertoppar, och vi som är vuxna får helt enkelt se till att hänga med och ge dem alla de verktyg som behövs.

Och snälla ni i Godby högstadieskola, 8 D, om ni gör bra nyhetsinslag, skicka dem till oss. Vi kan behöva lite hjälp med att tänka nytt.

Nina Fellman

nina.fellman@nyan.ax