DELA

I fotboll är glädjen det viktigaste

Fotbollsturneringen Alandia Cup är viktig för Åland, men det är minst lika viktigt att våra besökare kan åka från turneringen med fina minnen om bra fotboll.
I söndags började Alandia Cup, Ålands största återkommande idrottsevenemang. Sammanlagt tävlar 111 lag men långt fler än bara spelare lockas hit tack vare turneringen.

Ledare, föräldrar och andra supportrar kommer till Åland för att heja fram sina lag. Mariehamns befolkning ökar den här veckan med cirka 5 000 personer, hotellen är i det närmaste fullbelagda och ålänningar engagerar sig förtjänstfullt i den stora arbetspoolen med frivilligarbetare som krävs för att ett evenemang som Alandia Cup ska kunna genomföras.

Alandia Cup är inte bara bra för Åland just nu, det är bra för Åland på lång sikt. Vi hoppas att människor ska kunna åka härifrån med goda erfarenheter.

De som intresserar sig för sport i allmänhet och fotboll i synnerhet vet att känslor och engagemang skapar fotbollens dragningskraft. Allt det där fantastiska med fotboll – som mäktiga inramningar med sång och fyndiga hejaramsor från såväl Alandia Cup-supportrarna som EM-besökarna i Frankrike – kan bli kontraproduktivt om engagemanget blir för starkt, om känslorna blir för häftiga.

Det går inte att jämföra läktarvåldet i det pågående Europamästerskapet i Frankrike med hetsiga påhejare i Mariehamn. Men det finns paralleller som signalerar att fotbollen ibland blir en plats där sociala regler överges i idrottens specifika kontext. Människor som annars inte skulle drömma om att förolämpa, nedvärdera eller skada andra tar den möjligheten för att det accepteras som en del av kulturen.

Det har även förekommit incidenter i Alandia Cup tidigare år där åskådare gått över gränsen i hets mot domare och motståndare, till och med mot de egna spelarna.

IFK Mariehamn som arrangerar cupen har i år ställt ut skyltar med en påminnelse om att fotbollsturneringen är en lek, ledarna ställer upp ideellt och domarna är mänskliga.

Om ledare och föräldrar signalerar att det är okej att hetsa domare eller skrika på antingen medspelare eller motspelare präglar de nästa generation med ett beteende som är fel och som kan leda till en osund fotbollskultur. 11-åringar ska koncentrera sig på glädje och passion och inte krav på prestation och rädslan för att misslyckas, det är allas ansvar.

Det finns många goda exempel på föreningar som arbetar med attitydskapande även bland supportrar. Föräldrar i IFK Mariehamn får uppmuntra spelet, men inte skrika åt spelare, motspelare eller domare. Det skapar en tryggare och mer lekfull miljö där nya fotbollsspelare får ett gott förhållande till idrott och prestation.

Känslor och engagemang ska inte tas från sporten eftersom den då riskerar att tappa sin glans och sin charm. Fotboll ska få kännas.

Men ungas förebilder måste ha en positiv attityd, för att fostra nästa generation fotbollsälskare är deras viktigaste uppgift. Och det viktigaste är att ungdomarna fortsätter tycka det är roligt att syssla med sina fritidsintressen.

Spelare, ledare, domare, funktionärer och supportrar behövs för att genomföra en lyckad Alandia Cup.

Ha en rolig och positiv vecka, och välkomna tillbaka!