DELA
Foto: Jonas Edsvik

Förebilder på många sätt

En av de absolut största framgångarna inom åländsk idrott. Ligavinnarnas filosofi borde inspirera ålänningar till mera samarbete och integration.
Egentligen borde det inte ens vara möjligt. Att en liten ort med drygt 11 000 invånare klarar av att ta fram ett ligalag som snor liga-guldet framför storlagen. Men till skillnad från många andra lag har man helt skamlöst siktat mot toppen – trots att oddsen är emot en. Gårdagens seger är ett bevis på att man måste våga sikta högt och tänka stort om man vill nå sina mål. Att IFK nu lyckas ta sig ända fram till målet sporrar säkert inte bara åländska idrottare utan alla som inte har möjligheten att träna i en anrik storklubb.

Aftonbladet , TV4, svenska och finska Yle och flera rikstidningarna på båda sidor om Östersjön. Jamaicanska, franska och brasilianska medier. Alla har de tillsammans med över 4 300 personer på Wiklöf Holding Arena och ålänningar runt om i världen uppmärksammat den åländska fotbollskrällen som ägde rum i går i den typiska senhöstkylan som tränger sig in under kläder och skosulor. Segern är bland det största som hänt inom åländsk idrott eftersom fotbollen är världens absolut största sport.

I reportagen om laget lyfts framförallt tre anledningar till att laget klarat av att vara med i toppen. Laget framom jaget.

– Så här bra är vi egentligen inte, säger Jani Lyyski till Nyans
Oskar Magnusson
efter att guldet är säkrat. Genom att sätta laget före det egna intresset och soloprestationerna har man visat att samarbete lönar sig.

Kontinuiteten , som genomsyrat arbetet, är den andra. Att Pekka Lyyski, då han slutade efter förra säsongen, var en av de tränare i Europa som suttit längst på sin post är ett tecken på det. Ett annat är att majoriteten av spelarna faktiskt valt att stanna kvar i laget och inte dragit vidare i jakten på framgångar. Det är en av de största skillnaderna till topplaget HJK som borde ha vunnit liga överläget sett till det spelarmaterial klubben har och pengarna.

För att få kontinuitet i ett fotbollslag som inte har miljonlöner att erbjuda måste du få folk att trivas. På festen på Torget i samband med cupguldet klev lagkapten Jani Lyyski fram vikten av mångfald och som en av framgångsfaktorerna bakom segern. Det är sant. För hur mycket vi än hyllar Åland i dag är det ett faktum att IFK inte hade klarat av den här bedriften med spelare som endast är födda och uppvuxna här. I ett modernt samhälle tar man in spetskompetens från andra länder. Det är gårdagens matchavgörare Diego Assis och Dever Orgill utmärkta exempel på. Och tack vare att man lyckats bra med integrationsarbetet så kommer också framgångarna som ett sammansvetsat lag kan ge.

Det har sagts många gånger, men det tål sägas igen. Idrott är ett fenomenalt sätt att integrera människor i ett samhälle. Den ger också fina förebilder med hög arbetsmoral. Det är IFK ett exempel på och en förebild som många kan lära av.

Den tredje framgångsfaktorn är den mentala träning som laget arbetat med i flera år. Åländska näringslivstoppar har delat med sig av sin kunskap och i de senaste matcherna har spelarna visat prov på stor mental styrka. Pressen på laget var enorm, hemmapubliken kunde inte tänka sig något annat än ett guld. Många finländska idrottstjärnor har kraschat under pressen. I modern toppidrott är mental träning en förutsättning för att du ska klara dig. Att Åland klarat av att erbjuda laget mental träning på den här nivån är fint och frågan är om det inte kunde utvecklas till något större.

IFK är mästare och nu väntar den finaste fotbollsturneringen av alla; Champions league.