DELA
Foto: Stefan Öhberg

Flera i stadsstyrelsen kan bytas ut i höst

När stadsstyrelsen omväljs i höst kan flera personer flytta på sig.
Har stadsstyrelsens ordförande Petri Carlsson (MSÅ) stadsfullmäktiges förtroende?

Den frågan har aktualiserats de senaste dagarna då Nya Åland kunnat berätta att Petri Carlsson öppnat upp för att pröva stadsstyrelsens förtroende i stadsfullmäktige. Anledningen till Carlssons missnöje är att Moderaterna förlorat en omröstning med rösterna 5–2. Ärendet handlade om Carlssons partibroder Dennis Janssons hotellprojekt.

Carlssons och moderaternas tillvägagångssätt i ärendet är ovanligt. Flera garvade politiker minns inget motsvarande situation. Något bra svar till den uppkomna situationen levererar Carlsson inte heller då han får möjlighet att besvara kritiken som riktas mot honom. Att moderatveteranen Roger Jansson, enligt tidningen Åland, hotat tjänstemän med sparken i samma ärende förbättrar inte moderaternas anseende i sammanhanget.

Hur stor den interna kritiken är inom partiet återstår att se. Även om många moderater anser att byggstoppet är problematiskt tycker flera att det var alldeles för tidigt att börja tala om att pröva styrelsens förtroende.

I de övriga partierna höjs nu röster om att Carlsson inte kan få fortsatt förtroende som stadsstyrelsens ordförande. Någon snabb avpolletering blir det inte. Men när stadsstyrelsen ska förnya sitt mandat efter två år finns det en uppenbar risk för att Carlsson inte kan sitta kvar.

I grunden är problemet givetvis Moderaternas. Men en ordförande har det yttersta ansvaret att försöka nå kompromisser. Är stadsstyrelsen dysfunktionell drabbas alla inblandade.

I de övriga partierna hoppas man på lagtingets nuvarande talman Johan Ehn (MSÅ) ska ena stadsstyrelsen. I nuläget finns det ändå inga tecken på att den förhoppningen kommer infrias. En annan moderat politiker som nämns är finans- och näringsutskottets ordförande Tage Silander (MSÅ).

Oavsett om Petri Carlsson byts ut eller inte kommer det att bli förändringar i höst. Enligt en överenskommelse byter Ålands framtids Birgitta Johansson av med Anders Holmberg från Obunden samling.

Stadsfullmäktigesordförande Christian Beijar (S) tackar också för sig. Enligt gällande överenskommelse ska socialdemokraternas ordförande Camilla Gunell ta över ordförandeklubban. Tanken var att hon skulle bli stadens första kvinnliga fullmäktige ordförande. I dagsläget är upplägget inte längre lika säkert. Beijar slutar, men om Gunell verkligen tar över ordförandeklubban är oklart.

Dealen gjordes innan det var klart att Gunell blir näringsminister och vice lantråd i landskapsregeringen. Med tanke på den arbetsmängd som ledamöterna i landskapregeringen har är det ytterst tveksamt om det, ur socialdemokraternas perspektiv, är smart eller ens önskvärt att ge Gunell ytterligare en post två år innan nästa val. Visserligen har hon en stor väljarskara i Mariehamn, men det finns en gräns för vad en person hinner med.

Om sossarna inte hittar någon annan till posten skvallrar det framför allt om att partiet har rejäla problem med sin återväxt.

Sossarna drömmer givetvis om ordförandeposten i stadsstyrelsen. Men så länge moderaterna är det största partiet i staden är det osannolikt att det förverkligas.

I och med sin post i stadsstyrelsen är socialdemokraten Sara Kemetter en given kandidat till fullmäktigeposten. Ordförandeposten innebär också representationsuppdrag och kunde kombineras ambitionen att få Tall Ships Race till Åland 2021.

Utmaningen med den lösningen är vem som ska driva sossarnas sak i stadsstyrelsen. Eftersom stadsstyrelsen också ska vara jämställd innebär att partierna måste ta hänsyn till könsbalansen när de väljer kandidat. Utses Kemetter till ordförande i fullmäktige borde hon ersättas av en annan socialdemokratisk kvinna i styrelsen.

Sett till politik erfarenhet vore gruppledaren Igge Holmberg (S) det starkaste kortet. Men frågan är om partiet anser att han verkligen är mogen för uppgiften?

En svart häst i sammanhanget är Barbro Sundback (S). Hon har en lång politisk karriär bakom sig och vet vad uppdraget innebär. Men i nuläget verkar det som om trivs bra med att vara en fri debattör och engagera sig i kulturella evenemang.