DELA
Foto: Ida K Jansson

Ett barns trygghet – en vuxens ansvar

Att det är skadligt för barn att växa upp med alkoholiserade föräldrar är något som de flesta är snabba att enas om.

Men i semestertider är det också viktigt att rannsaka sig själv. Hur många glas dricker vi när barn är med?
Det är sommar, det är soligt, du har gäster över på middag.

Ni välkomstskålar i mousserande.

Tar ett glas vitt till förrätten.

Ett rött till huvudrätten.

Hur många fler blir det?

”Hur många glas tål ditt barn?” Den frågan ställer den norska kampanjorganisationen Av-og-til i ett reklamklipp som just nu cirkulerar på Facebook. Klippet visar ett antal vuxna som får se en film ur ett barns perspektiv. Personerna ser filmen med ett par VR-glasögon, virtual reality-glasögon, som gör att om de vänder på huvudet panorerar också bilden.

Filmen visas ur ett barns perspektiv. Man sitter vid ett bord och är omgiven av vuxna som pratar högt och böjer sig över en. De sluddrar. De är stökiga. Och de blir allt fullare.

Speciellt i semestertider är det viktigt att som vuxen rannsaka sig själv. En öl vid grillen eller ett glas vin till maten blir lätt fler. Att vara ett ensamt barn i en situation där alla vuxna är påverkade av alkohol kan upplevas precis lika otryggt som tillvaron med alkoholiserade föräldrar. Även om det bara handlar om ett tillfälle.

En middag där flaska efter flaska korkas upp får konsekvenser som sträcker sig längre än bara otrygghet för stunden. Hur bra förälder är du dagen efter? Bakfylla och ansvar över barn går inte bra ihop. Alla kan vara sjuka. Alla kan vara trötta. Men hur ansvarsfullt är det att låta självförvållat illamående gå ut över sitt barn? Ett barn kommer dessutom snabbt att lära sig att det finns ett samband mellan en stökig spritfylld kväll och att föräldrarna inte beter sig som föräldrar dagen efter.

Antalet rattfyllor ökar också markant under sommarmånaderna. På måndagskvällen fastnade en bilförare i polisens alkoholkontroll i samband med färjankomst. Personen hade 1,5 promille alkohol i blodet. Och barn i bilen.

Att köra rattfull påverkar många fler än bara en själv. Man är en livsfara för alla man möter på vägen såväl som för barnen man har i bilen. Det kan bli många liv man jonglerar med bara på grund av ett svagt ögonblick av oeftertänksamhet. Och om ingenting händer, eller polisen inte råkar stoppa just dig, just den här gången, hur många gånger till vågar du ta samma risk? Och vad lär du dina barn om att följa regler och lagar genom det?

Barn är uppmärksamma. De lägger märke till och påverkas mycket av vad som pågår runt om dem.

Av-og-tills poäng med både filmen och klippet är tydlig. Filmen är bara tre minuter lång, men de vuxna som ser den visar starkt obehag, flera gråter.

– Jag känner mig otrygg, trots att jag är vuxen, säger en kvinna.

Någon klarar inte av att se hela filmen. Tar av sig glasögonen. Är lättad över att vara tillbaka i en trygg tillvaro.

Men barn i en sådan här situation har inga VR-brillor att ta av sig. För dem är det inte en virtuell verklighet, utan en mycket verklig sådan.

Och det är vi vuxna som har ansvaret över att den verkligheten är trygg. Ett bra steg på vägen är att hålla den nykter.