DELA

En nyhetssida med hopp om ljusare tider

En nyhetssida, två nyheter och ljusning i det allt för kompakta ekonomimörkret?
I gårdagens Nya Åland samsades två positiva nyheter om utrymmet på sidan 4. Dels presenterades Ålandsbankens halvårsresultat (upp med 79% jämfört med i fjol), dels meddelade Lundqvistrederierna att de har beställt ytterligare en oljetanker.
Är detta månne vändningen för den åländska ekonomin?
Nå, vi ska kanske vänta med att låta champagnekorkarna flyga åtminstone till regeringen i Helsingfors fått koll på läget, men i de tuffa tider vi har och har upplevt ska man inte heller underskatta betydelsen av positiva nyheter kring två av Ålands viktigare koncerner.

Om vi börjar med den senare nyheten så visar den på att Lundqvistrederierna, genom Ångfartygs Aktiebolagets Alfas dotterbolag Shinobu Shipping Company, har självförtroende i en bransch som mest omgärdats av svarta rubriker och röda siffror de senaste åren. Det nya fartyget blir det fjärde man beställt från Mitsubishi för att uppdatera sin flotta.
När flera av de största fraktrederierna har stora problem med lönsamheten sitter Ben Lundqvist säkert på Åland och har en stark kassa för att slå till när tillfälle ges. Det är både klokt och modigt på samma gång.
De små, men allt fler, tecken på att världsekonomin trots allt är på väg att stabiliseras kan göra att den som vågar satsa nu, har ett utmärkt läge när de nya fartygen är klara för att lasta och dra ut på världshaven.

I den andra nyheten kan Ålandsbankens vd Peter Wiklöf nu börja skörda den satsning han och ÅAB gjorde i Sverige. Trots den rekordlåga svenska reporäntan har den västliga delen av banken nu svarta siffror och kundstocken växer.
Wiklöf är diplomatisk och vill i tidningen inte medge att det känns som en revansch att Sverigegrenen nu har vänt och börjat generera pengar. Men så är det förstås. Ni minns att när det blåste som mest kring investeringen fanns det till och med de som menade att han borde ha lämnat sin post på grund av affären.
Men styrelse och vd var överens om att se potentialen i affären och nu kan de skörda frukterna av den.

Nu ska den här ledaren inte vara en hyllning till två företagsledare på Åland. Men den borde kanske vara det. För det är skickliga affärsmän som Ben Lundqvist och Peter Wiklöf, och naturligtvis många andra både nu och förr, som skapat mycket av den rikedom som finns på Åland.
Genom att vara smarta och köpa när det är billigt eller att våga satsa på projekt som kanske bara de ser möjligheterna i. Många projekt stupar också på vägen och kostar slantar, men det handlar ändå om att våga satsa. För spelar man inte kommer man aldrig att kunna vinna.
Här har de åländska affärsmännen och -kvinnorna varit duktiga genom åren.

Förhoppningsvis kommer Lundqvists och Wiklöfs goda affärssinnen att ge mer pengar till landskapets politiker att omsätta i den offentliga förvaltningen. Och kanske, kanske är detta vändningen för den åländska ekonomin.
När det stora företagen får fart på affärerna brukar det ge ringar på vattnet till andra.
Låt oss hoppas det är så också den här gången.

Jonas Bladh

jonas.bladh@nyan.ax