DELA

Det är genom sprickorna som ljuset hittar in

Ingen som tampas med mentala problem har valt det. Lika lite som någon som är mörkhyad, transsexuell, homosexuell eller ålänning väljer sin hudfärg, sin könsidentitet, sin läggning eller sin födelseplats.

 
”Vem som helst kan drabbas.”

Så lyder ett citat av en av de personer vi intervjuat för artikelserien psykisk ohälsa, en serie som idag får sitt slut. Nya Ålands syfte med satsningen har varit att försöka ge psykisk ohälsa ett ansikte, en viktig del i att avstigmatisera folkhälsoproblemet som drabbar en av fem personer.

Vi har fått en inblick i livet med mentala problem och förhoppningsvis en insikt i att de drabbade är lika olika och lika som alla andra. Bakom glasögon och pannluggar döljer sig hopp, rädslor, framtidsplaner, vardagsstress och familjeliv. Glasögon och pannluggar som råkar pryda en person som lider av någon form av psykisk ohälsa.

Vare sig det är en följd av arv eller miljö så är psykisk ohälsa verklighet och vardag för personen som drabbats. Men ändå behöver det inte vara något som begränsar eller skrämmer. Förstås är det beklagligt att traumatiska händelser kan ge ringar i psyket ännu tiotals år efter och att utmattningssyndrom och depressioner av olika slag ökar. Att många barn och unga mår dåligt är oroväckande och att människor i behov av hjälp inte får det stöd som de behöver är förstås oacceptabelt.

Men liksom alla mynt, hur naggade de än är i kanterna, så har även psykisk ohälsa en annan sida. En som vi fått glänta på i de personliga intervjuerna. Den sidan präglas av en självkännedom, en ödmjukhet och en känslighet som följt en period eller ett liv med mentala problem.

”Det är en erfarenhet som jag inte skulle vilja vara utan.”

”Det har format mig och jag skulle inte vilja vara någon annan.”

Så beskriver några av de intervjuade sina erfarenheter. Att stirra det, ändå bräckliga, mänskliga psyket i vitögat ger både styrkor och kunskaper som annars kan vara svårtillgängliga. En mängd framstående personer i historiens rullor har lidit av psykiska problem, Einstein, Mozart, Strindberg och Van Gogh, för att nämna ett fåtal.

Speciellt kreativitet anses vara nära sammanlänkat med psykisk ohälsa. Enligt en studie gjord av tidningen Forskning och framsteg har både patienter med bipolär sjukdom och nära släktingar till patienter med schizofreni och bipolär sjukdom oftare kreativa yrken än personer utan diagnos. Psykosen är granne med kreativiteten, slår de fast.

Således kan en bakgrund med psykisk ohälsa även upplevas som en tillgång.

Så här i Pride-tider kan det vara skäl att återigen belysa och värdesätta våra olikheter. Att ingen är den andra lik är en källa till outsinlig rikedom. Låt oss, i den färgglada regnbågsyran, hylla vår mänskliga mångfald med allt vad det innebär.

Våra brister, våra styrkor, våra svagheter och inte minst våra intressanta psyken. Såsom Leonard Cohen sjunger i låten Anthem ”Det finns en spricka i allt, det är så ljuset hittar in”.