DELA

De spelar rysk roulett med världsekonomin

Ingen budget är klubbad och i mitten av nästa vecka slår USA i lånetaket. Om världens ekonomiska motor tvingas ställa in betalningarna kastas världsekonomin in i nytt krisläge. Allt för att högerflanken av republikanska partiet vill visa att de har makt.
Sponsrade av de stenrika Koch-bröderna bestämde sig högerflygeln inom republikanska partiet redan i våras för att sätta stopp för president Barack Obamas budget om han inte skrotade sin sjukvårdsreform, Obamacare. Detta avslöjade Washington Post i veckan.
Det sätter nytt ljus på det ordkrig som råder mellan republikanerna i representanthuset och den demokratiske presidenten. Tongångarna har varit stenhårda. Obama har sagt att han inte förhandlar under hot. Talmannen John Boehner å sin sida tänker inte tillåta ”huset” att rösta om budgeten förrän presidenten förhandlar.
Samtidigt räknar allt fler in rösterna och konstaterar att tillräckligt många republikaner har tröttnat på dödläget och den stängda statsapparaten och nu är beredda att lägga sin röst till stöd för Obama. Men Boehner håller emot, tvingad till detta av tea party-rörelsens folk i kongressen.
Och nästa vecka slår USA i lånetaket och kan tvingas att ställa in betalningarna.

Obamacare har varit högerflygelns stora röda skynke sedan Obama presenterade reformen. Under inga omständigheter tänker de låta presidentens förslag träda i kraft. Kosta vad det kosta vill.
Man kan möjligen förstå argumentet att USA inte har råd med mer utgifter. Landet är kraftigt satt i skuld, och skulden ökar. Men den situationen löser man inte genom att riskera den lilla men ändå uppgång i den amerikanska ekonomin som de senaste månaderna visat. Alla, och i det här fallet kan man faktiskt säga alla, ekonomiska experter varnar för konsekvenserna om inte republikaner och demokrater lyckas ta beslut om både budget och höjt lånetak. Storbankerna i USA, Federal Reserve, Internationella valutafonden, världsbanken – alla tror de att ett uteblivet beslut skickar världen in i en ny våg av ekonomisk kris.
Högerrepublikanernas svar? So be it.

En minoritet inom det republikanska partiet håller för närvarande både partiet, landet och världen som gisslan för att få igenom sin vilja. I representanthuset har republikanska kongressledamöter ställts inför valet att skriva under ett löfte om att inte på några villkor höja skatter eller godkänna Obamacare. Om de inte skriver under hotar högerflygeln att ställa upp motkandidater i nästa val och peta ledamöterna. De har till och med uppfunnit ett epitet på de partimedlemmar de anser går emot dem: Rino (republikan in name only, republikan bara till namnet).
Normalt borde detta hot inte betyda så mycket. Tea partyrörelsen har tappat anhängare, många republikanska väljare anser att partiet rört sig för långt högerut och man har förlorat två presidentval i rad. Men Tea partyfolket ger sig inte – och det har ekonomiska muskler för att driva hårda kampanjer mot sina egna partikamrater.
De tvekar inte heller inför att kasta USA och världen över det ekonomiska stupet. Ändamålet helgar medlen. Om de måste ta en kris så är det ett rimligt pris att betala för att försvaga den federala makten till förmån för delstaterna. Oavsett konsekvenser.

Det finns förstås två sidor av myntet. Inte heller presidentens styvnackade ”allt eller inget”-retorik är något USA tjänar på i längden. Varje presidentkandidat med ambitioner att leda landet säger i varje valrörelse att de vill samarbeta med det andra partiet, vill sträcka sig över mittgången. Vissa klarar det, andra inte. Obama tillhör den senare kategorin.
Men det är just breda överenskommelser som är ett måste om USA ska komma tillrätta med enorma lån och eskalerande budgetunderskott. Inte ens mäktiga USA klarar att dra på sig hur stora skulder som helst.
Men, och det här är skillnaden mellan högerflygeln och de andra, det tar tid. Det är ett långsiktigt arbete. Landet klarar inte av att göra detta i ett slag. Och samtidigt måste staten också ta ansvar för sina medborgare. Obamacare är inte det bästa systemet som uppfunnits på andra sidan Atlanten, men betydligt bättre än det var innan då långt många färre hade rätt och möjlighet till vård.

Högerflygeln inom republikanerna spelar rysk roulett mot presidenten, men också mot alla oss andra. Löser man inte krisen i Washington påverkar det inte vara staterna, utan också oss.

Jonas Bladh


jonas.bladh@nyan.ax

tfn 528 441