DELA

Borgfreden återställd

Det akuta hotet mot klumpsumman är avvärjt. Men svåraste frågan, höjningen av klumpsumman, skjuts på framtiden.
En delseger som återupprättar borgfreden mellan landskapsregeringen och Finansministeriet. Så kan man kalla den kompromiss som mejslats fram under stor press. I korthet innebär förslaget att skattegottgörelsens framtid är säkrad och flermiljonsänkningen av klumpsumman annulleras i nuläget. Dessutom införs ett Ålandsavdrag.

Det är en viktig kompromiss. Landskapsregeringen har lyckats förhandla fram ett avtal som inte inkräktar på självstyrelsen varken finansiellt eller politiskt. Nu drabbas varken ålänningar eller de åländska kommunerna av riksreformens skatteändringar, konstaterar finansminister Mats Perämaa (Lib) nöjt. En brasklapp behöver ändå tilläggas, för att överenskommelse ska bli verklighet måste Ålandsdelegationen ännu godkänna det.En klockren seger ur åländsk synvinkel är det ändå inte. Från åländskt håll hoppades man på att vård- och landskapsreformen gett en öppning att diskutera möjligheten för landskapet att ta över förvärvsbeskattningen. Frågan har i och för sig diskuterats men förhoppningarna har inte infriats. Frågan, som egentligen ägs av Ålandskommittén, får ett tydligt svar i propositionen. Åland får inte ta över beskattningsbehörigheten, eftersom det politiska klimatet i Finland inte tillåter det.

För landskapsregeringen har vårdreformen inneburit mycket arbete. Det i sig är naturligt eftersom reformerna är de största i modern tid. Men hade riksregeringen informerat om reformens effekter tidigare hade pressen på alla parter varit mindre. Det är något framför allt Finansministeriet borde bära med sig i fortsättningen. Vad finansminister Petteri Orpo (Saml) tycker om förslaget får vi höra på måndag. Då är han här på sitt första officiella Ålandsbesök. Tack vare att det nu finns en överenskommelse i den mest akuta frågan väntar inga hårda förhandlingar. Det är bra. Det ger en möjlighet att normalisera relationerna och lära känna varandra.

Det kommer att behövas. För den svåraste nöten, klumpsummans framtida storlek, har inte avgjorts ännu. Den frågan skjuts på framtiden och beräknas komma upp om ett halvår. I nuläget har Åland ändå ett bra utgångsläge; görs inget höjs klumpsumman med 57 miljoner euro. Lätta lär förhandlingarna inte bli.

En sak är ändå säker. Även om regeringen Sipilä hotar att spricka, framför allt på grund av Sannfinländarnas interna maktkamp, går Samlingspartiet som tåget. Partiet har till och med lyckats höja sitt understöd enligt Yles senaste mätningar. Oavsett vad som händer med Sipiläs regering kommer Orpo förmodligen finnas med i bilden.