DELA

Blyertspennans tid är förbi – utveckla valproceduren

Grattis, Åland. Ni har valt ett nytt parlament och nya fullmäktige. Nu väntar vi bara på att själva valproceduren ska förnyas också.
”Har just röstat med en blyertspenna i valet… Samtidigt anser man att digital röstning är för osäkert. DAGS ATT VAKNA NU!”, skrev den liberale kandidaten, tillika sociala medier-experten, Mats Adamczak på twitter under valdagen. Sedan följde en intensiv debatt på mikrobloggen bland twittrarna om det åländska röstningssystemet.
De senaste dagarna har också valresultat fastslagits, ändrats och ändrats igen, när röstsedlar och uträkningar fått göras om. Så sent som i onsdags kväll fördes ett mandat över från Liberalernas lista till Getalistan i kommunvalet i Geta, efter att det påtalats för valnämnden att resultatet verkade vara alldeles uppåt väggarna.
Också i den här tidningen har valproceduren diskuterats, speciellt i kommentarsfältet på hemsidan. Adamczaks sida vann på walk over. Sättet på vilket Åland väljer sina politiska företrädare är föråldrat, förlegat och bör förpassas till historien. Blyertspennans skrift är beständig, till skillnad från bläcket som bleknar, är den förklaring jag lyckats få till varför just den sortens penna används. Må så vara, men blyerts går också att sudda och ändra…

Dessutom har 104 röster ogiltigförklarats för att väljare blandat ihop kandidaternas lagtings- och kommunalvalsnummer. För skriver du exempelvis Viveka Erikssons nummer i lagtingsvalet, 215, på kommunalvalssedeln i stället för hennes ”kommunsiffra”, 524, blir rösten ogiltig.
Nog borde vi väl år 2011 har kommit längre? Kanske är helt digital röstning att hoppa över för många steg, men nog borde man kunna ha ett nummer per kandidat som gäller för både kommun och lagting? Det finns ju rätt snajsiga dataprogram som klarar såna uträkningar nu för tiden. Och ja, det sista var en ironi.

Det vore också intressant för Åland, som vill vara i informationsteknologins framkant, att börja titta på möjligheterna till att rösta via dator. Första steget kunde vara att pensionera blyertspennorna och i stället använda pekskärmar ute i vallokalerna. Det skulle bli mer grafiskt och lätt för den som ska göra sitt val, men framför allt ta bort tveksamheterna om vad väljaren egentligen menar.
Dessutom skulle det rappa på den ofattbart långsamma process som rösträkningen i dag utgör. De drygt 13.000 rösterna i lagtingsvalet tog i år marginellt kortare tid att räkna än samtliga Sveriges röster i riksdagsvalet förra året.
Något måste göras. Ni har fyra år på er.

Jonas Bladh

jonas.bladh@nyan.ax