DELA
Foto: Wikimedia Commons

Bisarr mordoperation skadar Ukrainas trovärdighet

Nyheten om att den ryska krigskorrespondenten och Putinkritikern Arkadij Babtjenko hade mördats i Ukrainas huvudstad Kiev var upprörande om än inte helt överraskande. Under de senaste åren har flera regeringskritiska ryska journalister mördats både i och utanför Ryssland och Babtjenkovar var en känd Putinkritiker.

En dag senare steg Babtjenko fram under en presskonferens som hölls av den ukrainska säkerhetstjänsten. Han var inte alls död utan mordet hade fejkats för att avslöja en ryskledd mordkomplott var förklaringen. Ukrainas säkerhetstjänst SBU ska ha fått uppgifter om att Babtjenko skulle mördas och därför iscensatte man ett lönnmord. En person uppges vara gripen för inblandning i komplotten.

Varför det var nödvändigt att iscensetta ett mord för att avslöja komplotten är oklart. Mycket tyder på att det snarare var frågan om en operation i det pågående informationskriget mellan Ukraina och Ryssland.

De ukrainska myndigheter med president Petro Porosjenko är i vilket fall som helst nöjda med dubbelspelet.

Utanför Ukraina har reaktionerna varit de motsatta. Bland andra OSSE och Reportrar utan gränser har fördömt underrättelseoperationen. Det är inte acceptabelt att ljuga inför hela omvärlden för att försöka bevisa att någon annan spelar falskt. Babtjenkos ”död” var en toppnyhet i en lång rad europeiska stora nyhetsmedier. Man trodde på de ukrainska myndigheterna och rapporterade enligt det.

Mord på journalister ses som speciellt allvarliga eftersom det samtidigt är ett slag mot det fria ordet. Journalistmord tolkas helt korrekt som ett försök att tysta kritiska röster i samhället. Attacker mot journalister är ofta ett första tecken på att ett land utvecklas i en odemokratisk riktning.

Att hitta på ett mord på en journalist är därför också oacceptabelt. Att myndigheter och statsledning varit inblandade gör saken värre. Om det inte går att lita ukrainska myndigheter talar sanning om en så allvarlig sak så när kan man överhuvudtaget tro på dem?

Det finns stor sympati för Ukraina i väst. Trots stora demokratibrister och utbredd korruption finns det i EU en stark vilja att stöda demokratiutvecklingen i landet även om det framskrider vacklande. Ukrainas ledning verkar tro att det stödet är personligt till dem.

Ukraina vill närma sig väst, men verkar inte förstå vilka spelregler som gäller i demokratier. Kort repetition är att statsledare inte vinner på att ljuga och sedan ännu skryta om det.