DELA

Är Centern sprickan i regeringens rustning?

En reform av samhällsservicen och dess strukturer behövs, därom var alla partiledarna i debatten i tisdags fullständigt överens. Hur den ska göras var de dock inte lika samspelta kring.
Landskapsregeringen har dock, vad det verkar, hittat en gemensam linjen som partierna i fyrklövern kan enas kring. Om det inte vore för kommunerna.
Nyhetsvärdet på debatten i lagtingets auditorium, som arrangerades av Ålands framtid förra veckan, var kanske inte det största i historien. Möjligen tydliggjordes partiernas ståndpunkter i viktiga delar av samhällsreformen. De stora nyheterna hade redan lämnats på förmiddagen då regeringen presenterade sin budget och tidsplanen för det fortsatta reformarbetet.
I april ska två grupper, en socialgrupp med inriktning på missbrukarvård och barnskydd och en teknisk med fokus på bland annat väghållningen, lämna sina betänkanden. Dessutom inleds arbetet med den allt för försenade digitala agendan.
I stället var det ett par ordväxlingar som fastnade i minnet hos oss som lyssnade. Och det verkar inte helt lovande för regeringen.

Utåt sett har de fyra regeringspartierna sytt ihop en överenskommelse som de stöttar helhjärtat. I debatten var det ofta som Camilla Gunell (S), Johan Ehn (M) och Gun-Mari Lindholm (Ob) talade som en stämma. Från regeringskorridorerna talas det också om att finansminister Roger Nordlund (C) tillhör järngänget.
I debatten var det dock Centerns ordförande, Harry Jansson, som förde partiets talan. Och då var sammanhållningen inte lika fullständig.
Jansson distanserade sig från de tre ministrarna i två viktiga punkter. Dels slog han fast att 16 kommuner var Centerns ståndpunkt för hur Ålands ska styras lokalt. Dels menade han att det är kommunerna som själva har all makt att bestämma om detta ska ändras.
I dess två punkter skar sig sammanhållningen framför allt gentemot lantrådet. Hon slog fast att det är landskapet som ska leda och finansiera samhällsreformen. Och hon är inte främmande för en lösning på kommunfrågan där det är betydligt färre, om än inte en, kommun på Åland i framtiden.

Att detta är en potentiell spricka i regeringens annars så sammanhållna rustning råder inget tvivel om. Redan före valet stod Centern och Socialdemokraterna för diametralt skilda uppfattningar i fråga om hur kommunerna ska organiseras. Men medan regeringen har jämkat – låt vara att man skjutit frågan om kommunsammanslagningar framför sig till efter nästa val för att slippa ta i frågan – för att just vara starka tillsammans, kan man misstänka att hela centerrörelsen inte är med på tåget.
Man kan också misstänka att detta kommer bli en stötefråga även internt i Centern vad det lider. Signalerna från partiet är tydliga på att uppdelningen mellan stadscentern och medlemmarna på landsbyggden blir allt större. Det kan leda till en maktkamp inom partiet.

För regeringschef Gunell är det en dålig sits, om inte hela det största regeringspartiet stöder det Centerns ministrar förhandlar fram i regeringens överläggningar. Å andra sidan kan lantrådet inget annat göra än att vänta och se, för frågan är helt och fullt Centerns att reda ut.
Kommunsammanslagningarna kan regeringen även fortsättningsvis skjuta fram till efter valet 2015. Men frågan om hur samhällsreformen ska styras – av landskapet eller kommunerna – kommer att ställas på sin spets redan under nästa år då arbetsgruppernas slutsatser ska omsättas i praktiken.
Överlever regeringen det?
Överlever Centern det?

Jonas Bladh

jonas.bladh@nyan.ax