DELA
Foto: Jonas Edsvik

Användardata från Facebook kan hamna var som helst

Marknadsföringsbolaget Cambridge Analytica använde sig av Facebook-data från 50 miljoner amerikaner för att skräddarsy valreklam åt Donald Trump.

Frågorna hopas kring hur Facebook handskas med uppgifter om sina användare och svaren hittills är inte direkt lugnande.
Genom att analysera vad du klickar på och vad du gillar kan Facebook väldigt snabbt skapa sig en bild av din personlighet och vanor. När du använder appar på Facebook ger du samtidigt ut information om dig och ofta även dina vänner åt företaget som utvecklat appen.

Ingen verkar heller ha någon kontroll över var all data hamnar. Ett marknadsföringsbolag kan till exempel köpa upp företaget som utvecklade appen med den roliga personlighetstestet du gjorde och därmed helt lagligt få tillgång till uppgifterna om dig och alla dina vänner på Facebook.

Tidigare Facebookanställda vittnar om att teknologijätten inte alls övervakat vad som sker med data som andra företag samlat in på dess plattform. Enligt den tidigare Facebook-chefen Sandy Parakilas har hundratals miljoner användare råkat ut för den här sortens dataskördande.

Enligt Facebook har Cambridge Analytica missbrukat informationen. Teknologijätten lovar även att försvara användarnas personliga integritet.

Men så enkelt är det inte. Datainsamling är grunden för Facebooks verksamhet. I affärskretsar ses data som den nya oljan. Insamling och handel med data väntas i framtiden utgöra en allt större del av ekonomin.

Att Facebooks styrelseordförande och vd Mark Zuckerberg, i alla fall fram till onsdagen, hållit sig undan från offentligheten sedan avslöjandet kom stärker inte heller tilltron till att bolaget inte har något att dölja i frågan.

Visselblåsaren Edward Snowden är en av dem som inte övertygas av Facebooks utlåtanden.

– Facebook tjänar sina pengar på att sälja personliga uppgifter om miljontals människors privatliv, verksamheten överskrider klart de uppgifter du lägger ut frivilligt. De är inte offer. De är medbrottslingar, twittrade Snowden den 18 mars.

Cambridge Analyticas sätt att använda Facebook-data i politiska kampanjer skiljer sig inte heller tekniskt från hur Facebook själv använder data för riktade reklamer. Att kunna skräddarsy budskap till enskilda användare eller användargrupper är naturligtvis lockande för både politiker och företag.

För politiker öppnas möjligheten att ge motstridiga löften och budskap till olika grupper utan att löpa någon större risk att ställas till svars för det. Det betyder att medborgare i värsta fall inte längre har någon bild av var beslutsfattarna verkligen står. Den politiska processen blir ett slags lotteri där utgången manipuleras av skrupelfria bolag som Cambridge Analytica.

Facebook själv har även uppgett att dess egna dataanalys kan sålla fram användare ”som aktivt kopplar till politiskt material och har en stor benägenhet att dela materialet vidare”. Bolaget skryter även med hur effektiv dess reklamavdelning varit i att vara med och avgöra flera val.

Om du vill begränsa hur mycket information du lämnar ut på Facebook så har flera medier – bland annat BBC, DN och HS – publicerat guider under de senaste dagarna.

Varje enskild person kan naturligtvis också själv avgöra hur allvarligt hen ser på att till exempel Facebook samlar in och säljer personlig data.

Men det finns en befogad oro för att sociala medier i alla i framtiden kommer att ha kapacitet att manipulera politiska processer. Kombinerat med att Facebook och Google äter upp en allt större del av mediakakan så utgör det ett klart hot det demokratiska samhället.

Facebook och andra teknologijättar har tillsvidare i stort sett fått handskas med användardata som de behagat. Nu har olika myndigheter börjat reagera, bland kommer EU:s nya dataskyddsdirektiv att träda i kraft i maj. Frågan är om det räcker – det är dags att kräva att myndigheterna verkligen tar i problemet.