DELA
Foto: Stefan Öhberg

Allt som är uppkopplat är sårbart

Vi använder internet till nästan allt i dag.

Men ska allt faktiskt finnas åtkomligt på nätet?
Tågtrafiken i hela Sverige stördes i onsdags av en överbelastningsattack, troligtvis ett riktat och medvetet angrepp.

I onsdags led tågtrafiken i hela Sverige av störningar som gjorde att tågen inte kunde gå som planerat. Den information som i vanliga fall går ut till lokförarna om vilka tåg som ska åka när nådde inte berörda förare. Systemet, eller programmet, hade lagt av.

Det är fortfarande ovanligt men onsdagens tågstrul visar hur cyberangrepp påverkar det verkliga livet, även utanför den digitala sfären.

I många andra fall skapar digitala attacker digitala problem. Det handlar vanligtvis om att en hemsida ligger nere, eller att dina inloggningsuppgifter stjäls. Men vart de där uppgifterna egentligen försvinner är oklart, och det behöver inte ens bli några faktiska konsekvenser av intrånget.

Men tågkaoset ger en insikt vi inte får glömma, att digitala attacker också har potential att leda till problem i den fysiska, riktiga, världen.

I det här specifika fallet stängdes programmen ner och tågtrafiken stannade. Men det kunde också ha gått så att lokförarna fått andra besked med allvarliga olyckor som följd.

I onsdagens Aktuellt lyftes frågan om vad som faktiskt ska vara uppkopplat mot nätet. Det finns redan system i många branscher som inte är uppkopplade mot det vanliga nätet och således inte är lika sårbara för angrepp. Men frågan är värd att lyfta, på Åland och alla ställen som i dag är beroende av det digitala nätverket.

Vilka system är för känsliga för att finnas uppkopplade mot det allmänna nätet? Slutna nätverk, bortkopplade från nätet, känns förvisso som en tillbakagång eller backlash mot de senaste 20 årens uppkoppling. Men säkerheten har inte prioriterats under lång tid och därför märker vi nu fler och fler sårbarheter i den uppkopplade världen.

Allting som är uppkopplat är sårbart, hur bra och trygga systemen än tycks vara. Därför är dags att fundera på att frikoppla program från det allmänna nätet, och specifikt definiera vad som behöver frikopplas för att stärka både integritet och trygghet för de system vi anser vara nödvändiga.

Vad händer den dagen vi märker att till exempel åländsk vatten- eller energiförsörjning kan hotas av enbart datorkraft?