DELA

ÅHS-kaoset kan leda till regeringskris

ÅHS-striden kan snart hamna på lantrådets bord. Klarar Camilla Gunell att hålla ihop sitt lag i den första stora prövningen?
Kaoset inom ÅHS är totalt efter det stormiga styrelsemötet i fredags. Nya ordföranden Barbro Sundback (S) vann majoritet för linjen att inte betala sjukvårdsdirektör Peter Rasks juristfakturor efter dennes oacceptabla uttalanden om läkaren Mogens Lindén.
Efter fredagens styrelsemöte lämnade Peter Rask in sin avskedsansökan. Samtidigt samlar styrelsens vice ordförande, Roger Jansson (M), styrkor för att riva upp beslutet om att inte betala Rasks juristkostnader.
Kort, och aningen plumpt, uttryckt: det tog hus i helvete.
Nu kommer styrelsens arbete av allt att döma även fortfarande en tid att domineras av juristfakturor som, om man från början följt förvaltningschef Arne Selanders linje, aldrig skulle betalats ut i det första läget. Frågan är hur styrelsen ska ta sig ur krisen, för det måste den.
I ekonomiskt svåra tider finns det betydligt viktigare frågor att stöta och blöta än juristfakturor. Men detta riskerar att blockera arbetet med att kapa kostnader och samtidigt bevara den goda vårdservice som finns i landskapet Åland. Om Rask faktiskt slutar måste man dessutom snabbt hitta en ny sjukvårdsdirektör att leda arbetet.

Att det är just Sundback och Jansson som leder de två fraktionerna i styrelsen kan göra affären än större. De är båda viktiga inom sina respektive partier. Båda har varit partiledare och är tunga aktörer än i dag.
Risken för att detta utlöser den första regeringskrisen för den fortfarande unga regeringen Camilla Gunell är uppbenbar. Det blir också det första stora testet på lantrådets förmåga att leda sin regering och överbrygga den djupa spricka mellan Socialdemokraterna och Moderaterna som kaoset i ÅHS-styret nu orsakar.
När striden blir så offentlig och så hetsig som den nu blivit mellan Barbro Sundback och Roger Jansson blir också fortsättningen svår. Ingen av dem kommer att vilja ge sig utan strid, och oftast slutar situationer som denna i någon form av förhandlingslösning så att båda kan gå ifrån striden utan att förlora ansiktet.
Frågan är hur mycket det kostar för Camilla Gunell. Hon är redan skadskjuten av debatten kring såväl tandvårdsreformens blygsamma roll i budgetramarna för mandatperioden som debatten kring det avskaffade sjukkostnadsavdraget.
Regeringschefen kunde, minst sagt, ha önskat sig en mindre knölig start på sin tid i förarsätet i landskapsborgen.

Det är också anmärkningsvärt att två av landskapets högsta tjänstemän nu ser ut att försvinna bara drygt ett halvår efter maktskiftet. Arne Selander har ju aviserat att han vill flytta till Sverige och ett nytt jobb. Nu väljer också Peter Rask att hoppa av sitt jobb.
Det är tunga förluster, både i kompetens och i anseende, för lantrådet.
När Åland står inför en tuff tid av omställningar för att bygga en stabilare ekonomisk grund inför kommande år tappar man alltså personen som lett hela förvaltningen och personen som lett den största enskilda delen i samma förvaltning.

Men, som sagt, detta blir det första verkligt stora testet för Camilla Gunell som regeringschef. Reder hon ut soppan i ÅHS-styret, och hittar en ny förvaltningschef som är lika bra som Selander kan hon säkert gå stärkt ur kaoset.
Om inte – då kan vi ha en ny regering framåt vintern.

Jonas Bladh