DELA

Viirus gästspelar i Mariehamn

Den som har makt har också ett stort ansvar och bör veta hur han eller hon ska förvalta sin makt på ett bra sätt. Det säger skådespelaren Anders Slotte som spelar en maktroll i Teater Viirus gästspel i Mariehamn i kväll och i morgon. (På bilden från vänster regissören Ulrika Bengts och skådespelarna Sonja Ahlfors och Anders Slotte.)
Två personer står på scenen i pjäsen Oleanna av David Mamet – universitetsläraren John spelad av Anders Slotte och studenten Carol, spelad av Sonja Ahlfors.
Konstellationen är klassisk – en äldre man med en position i samhället och en ung kvinna som möts och det blir ett dramatiskt möte, en maktkamp där det mesta går snett.
– John bestämmer spelreglerna, mötet sker på hans territorium – ett lärarrum på universitet. Han är blind för vilken kraft hans ord har, han är helt enkelt omedveten om hur hans beteende kan uppfattas.
Det säger trion bakom pjäsen, som spelas på Ålands museum i kväll och i morgon kväll – regissören Ulrika Bengts och skådespelarna Slotte och Ahlfors. De tre är frilansare som gör den här pjäsen tillsammans för Teater Viirus.


Tar strid
Pjäsen skrevs 1992 av David Mamet som anses vara en av vår tids främsta dramatiker. Pjäsen är ofta spelad och mycket analyserad, det har bland annat skrivits doktoravhandlingar om den.
– Det är en smått rafflande föreställning och en dramaturgiskt effektiv pjäs i amerikansk stil. Det betyder att handlingen hela tiden rör sig framåt och det blir en ständig kamp om vem som som har övertaget, säger Ulrika Bengts.
Pjäsen är ett drama om kön, makt och klass med sexuella trakasserier som ledmotiv.
– Carol känner sig kränkt och förnedrad av John och hon agerar och tar strid mot honom.
Vad hon slutligen gör vill ingen avslöja på förhand men ”mötet utvecklar sig till en katastrof som för alltid förändrar deras liv”.
– Pjäsen skildrar ett globalt fenomen och den är mycket välskriven. Som åskådare vet man inte direkt vem man ska sympatisera med, man kan ta parti för båda.


I skolor
Anders Slotte säger att han hoppades att Ulrika Bengts som regissör skulle införa en del nya element till den här uppsättningen – och det har hon lyckats med. Det blir bland annat en del stiliserade moment, en del musik och också ”en hel del fäktning”.
– Jag vill att publiken ska bli underhållen och att pjäsen ska väcka frågor och tankar. Däremot ska den inte ge några svar, säger Ulrika Bengts.
Pjäsen hade premiär i Ekenäs i september och har efter det spelats i flera städer i Nyland och även i Österbotten. Pjäsen har också getts i skolor.
– Det har varit intressant. Eleverna har skrattat mycket åt avsnitt som inte annars väckt så mycket skratt. De har tydligen känt igen sig i situationen lärare-elev, säger Sonja Ahlfors.

HELENA FORSGÅRD

redaktion@nyan.ax