DELA

Victor Westerholms minne hedras

Victor Westerholm, Åbokonstnären som också kom att betyda mycket för att placera Åland på konstkartan, föddes den 4 januari 1860.
I går uppmärksammades hans födelsedag med frimärksutgivning, utställning och föredrag i Ålands konstmuseum.
På det frimärke som Posten Åland ger ut med anledning av 150-årsminnet utgörs motivet av en av Victor Westerholms mest kända målningar, nämligen ”Eckerö postbrygga”.
Westerholm gjorde ett flertal olika målningar på detta tema och den målning som man nu kan se såväl på frimärket som i konstmuseets utställning är daterad 1883 och kom till Självstyrelsegården i samband med att den invigdes. Den hör till de verk som också ingår i konstmuseets nya basutställning.
Den kanske mest kända versionen av ”Eckerö postbrygga” är en målning i stort format som finns i Tavastehus konstmuseum.


Önningebykolonin
Victor Westerholm föddes i Åbo och hans föräldrar kom från Nagu. I Åbo gick han i konstföreningens ritskola och studerade senare i två omgångar vid Konstakademin i Düsseldorf.
År 1885 köpte han det naturskönt belägna Tomtebo på Lemlandssidan av Lemströms kanal. Där kom han att vara bosatt under ett antal år innan han återvände till Åbo och en tjänst som bildkonstlärare. Enligt uppgifter från Kjell Ekström vid Önningebymuseet var Westerholm åren 1886-1900 skriven i Lemlands församling.
Det var kring Tomtebo som Victor Westerholm och hustrun Hilma (född Alander) skapade det som kom att kallas Önningebykolonin när de sommartid bjöd in konstnärskollegor från både fastlandet och Sverige som ägnade sig åt naturmåleri och bodde inkvarterade i bondgårdarna i Önningeby.
Från slutet av 1890-talet var Westerholm i huvudsak enbart verksam som konstnär och målade också mycket i det finländska inlandet. Han gick bort i Åbo 1919 i sviterna av en lunginflammation.


Målningar, teckningar
Den utställning som Ålands konstmuseum nu visar består, utöver ”Eckerö Postbrygga”, av verk ur museets egna samlingar. Med finns sex oljemålningar, tre av dem ur Irene och Halvdan Stenbergs donation, och fyra teckningar samt en byst i gips av Westerholm gjord av Åboskulptören Wäinö Aaltonen.
Vid sidan av ålänningen Karl Emanuel Jansson framhåller konstintendent Susanne Procopé Ilmonen Westerholms centrala roll också i det åländska konstlivet.
– Han gjorde den åländska naturen känd som motiv i konsten, menar hon.
Westerholmutställningen kan ses i konstmuseet till den 4 april.


Verk i flera samlingar
Utöver de verk som nu visas finns Westerholm på Åland representerad bland konsten på Andersudde, i Ålands ömsesidigas, Alandiabolagens och Ålandsbankens konstsamlingar samt i Önningebymuseet. Kjell Ekström, initiativtagare till museet som upprätthålls av Önningeby hembygdsförening, berättar att museet har tre målningar av Westerholm och därtill ett trettiotal teckningar.
Utanför Åland finns ett flertal verk av Westerholm i Åbo konstmuseums samlingar.


Utställning, film
Sommarens utställning vid Önningebymuseet kommer helt att ägnas Westerholm och Ekström säger att också privatpersoner som har verk av konstnären gärna får ta kontakt.
Utställningen kommer att heta ”Bland kor, björkar och paletter”, samma namn som titeln på den film om Önningebykolonin av Per-Ove Högnäs som museet står bakom och som finlandssvenska FST5 kommer att visa i februari.


Bok på gång
I samband med frimärksutgivningen i konstmuseet i går höll Kjell Ekström ett föredrag om Victor Westerholm.
Han skall också skriva en bok om Westerholm i en serie med finlandssvenska kulturprofiler som Svenska folkskolans vänner ger ut. I samma serie kommer för övrigt Katarina Gäddnäs att skriva om Valdemar Nyman.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax

Foto: JONAS EDSVIK

jonas.edsvik@nyan.ax