DELA

Vera bjuder på feel-good meny

Ett smörgåsbord på temat feel-good där mycket ses genom kvinnliga regissörers ögon.
Så kan det som dukas upp inför årets upplaga av filmfestivalen Vera sammanfattas.
Även i år spänner Vera över ett brett spektrum av kort- och dokumentärfilmer. Politik, musik, sport, kärlek, relationer finns bland det som avhandlas.
När Veras ordförande Pia Rothberg Olofsson, tillsammans med Birgitta Eriksson i styrelsen besökte dokumentärfilmsfestivalen i Amsterdam, där Vera traditionellt väljer många av sina filmer, märkte man att många av de filmer man ville ha var gjorda av kvinnliga regissörer.
När det blir fråga om varför man nu satsar på det som kallas feel-good (må bra) säger Rothberg-Olofsson att hon inte vill kritisera den egna festivalen men att en strävan denna gång har varit att hitta filmer som kan tilltala en bred publik.
– Men det betyder inte att programmet inte skulle innehålla aktualiteter, säger hon och nämner Nahid Perssons ”Min stulna revolution” och ”Pussy versus Putin”, en dokumentär kring den ryska punkgruppen Pussy Riot, gjord av regissörer som av säkerhetsskäl är anonyma.
Iransk-svenska Nahid Persson, som ju vann Verastatyetten 2009 med sin film om Farah Diba, hör till de regissörer som själva kommer till årets Vera.
Bland filmer som i vid mening tangerar feel-good-temat finns den grekcypriotiska regissörern Nina Maria Paschalidous ”Kismet” som handlar om hur den rika produktionen av turkiska tv-såpor påverkar många muslimska kvinnors liv och den belgiska dokumentären ”Reve Kakudj”, som berättar om en pojke i Kongo Kinshasa som redan som liten får smak för opera och om hans väg till operascenen.
Den svenska dokumentären ”Hela vägen till Tjautas” av Björn Lindfors handlar om en liten by som går mot strömmen i avfolkningsbygderna och lyfter sig bland annat med hjälp av en musikfestival. Lindfors hör också till dem som kommer till Vera.
Läs mer i papperstidningen!

Jan Kronholm