DELA

Varm film om Eckerö-Elvis i Vera-upptakt

Dokumentärfilmsfestivalen Vera startar i Alandica i Mariehamn i kväll, onsdag. Bland annat med urpremiären på Johans Karrentos och Pauliina Punkkis film ”Grace Åland” om Eckerö-Elvis, Ronald Karlsson. Filmen ger, enligt Nyans recensent, en varm inblick i Eckerö-Elvis liv. Urpremiär är det också i kväll på finlandssvenska filmaren Barbro Björkfelts dokumentär om sjömannen John Vikström på Kökar. Kvällens hela program längst ner i artikeln. (Bilden ur ”Grace Åland”.)
Den här filmen börjar där den kunde ha slutat.
Två musiker står på Eckerö hotells scen och kollar instrumenten. En amerikanare rullar fram till ingången och ur den kliver en man klädd som Elvis på 70-talet.


Klassiskt intro
Han väntar innanför ytterdörren medan kompduon drar igång introt till Richard Strauss ”Also Sprach Zarathustra” – Elvis klassiska konsertintro. När introt går över till ”CC Rider” följer kameran efter mannen in till restaurangen. Restauranggästerna har rest sig, de klappar takten och riktar sina kameror mot scenen.
Och där står han – Ronald Karlsson, ”känd från tv i Sverige, Finland och Tyskland”. Han låter lika mycket som Elvis som Presley själv hade gjort om han också hade fått leva tills han fyllt 60.
Vid det här laget torde alla ålänningar som är intresserade veta att Karlsson kör den här showen och att han hållit på ett tag. Varje sommar kan bli den sista, tycks det. Men han har det i blodet och det har blivit en del av affärerna.
Folk kommer ju till hotellet och restaurangen för att se honom.


Ingen ironi
Karrento och Punkki kitschar inte till det i onödan. Det finns ingen berättarröst, inga ironiska blinkningar till tittaren. Vad man får se är vardagen på Eckerö hotell med svettigt köksjobb, orkesterrepetitioner och rökpauser på trappan.
Det är inte heller någon linjär historieskrivning. Vem Karlsson är, och varför han fastnat för Elvis, blir osagt.
Filmarna har fångat något annat. Scenerna som dröjer sig kvar är tagna när spotlighten är släckt.
Det är Karlsson som läser ett tackbrev som gitarristens barnbarn gömt i en gitarrväska.
Karlsson som förklarar för sin unga restaurangpersonal att Elvis manager, överste Tom Parker, nog ljög om sin militära rang.
Hans fru Sirpa som ser till att allt flyter på när han går in i Elvis-mode.


Värme och respekt
Och det är Karlssons vemodiga funderingar när han tackar bandet efter säsongens sista show.
– Jag kunde ha haft en kedja över hela USA. Haft en sån där plats, vet du, med plats för 50 personer i Manhattan eller nånstans. Och det hade varit kö där i fem-sex år framåt.
Det hade säkert varit fantastiskt, men då hade världen gått miste om Eckerö-Elvis. Och filmarna har fångat hans värld med värme och respekt.

PATRIK DAHLBLOM

Åländsk filmkväll

Intresset är stort för den åländska kväll som inleder årets Verafestival. Ben Johans i filmklubben Chaplin berättade i går att ett åttiotal biljetter då hade förhandsbokats och det tolkar han som att alla de 200 platserna i Alandicas lilla auditorium kommer att fyllas i kväll.
Utöver Johans Karrentos och Pauliina Punkkis nya film ”Grace Åland”, som recenseras här intill, och som visas kl 20.10, bjuder kvällen på Karl Sahlgrens ”Marknadsresan” från år 1968 (kl 18.30),  Mikael Wahlbergs bildspel från Kökar år 1972 (19.20), premiären på Barbro Björkfelts ”Äventyr i denna kropp” om Kökarsjömannen John Vikström (20.45), Videoschlager av Johan Karrento och Marc Svahnström (21.15) samt, som avslutning, ”Balladen om Marie Nord” av den svenske filmaren Alexander Onofri (21.30).
Efter kvällens paus öppnas festivalen kl. 20.00 av kulturministern och vicelantrådet Britt Lundberg. (jk)