DELA

Världens centrum under dina fötter

– Jag skriver inte för någon speciell åldersgrupp. Överhuvudtaget delar vi upp och förenklar för mycket.
Det säger den isländske författaren Einar Már Gudmundsson (bilden) som fängslade högstadieelever i Strandnäs skola på fredagen.
Einar Már är född 1954 i Reykjavik. Och Reykjavik är ju världens centrum, som Ola Larsmo uttryckte det i Dagens Nyheter när han recenserade ”Beatlesmanifestet”, Einar Márs senaste roman. Fast Larsmo tillfogade ett citat av William Heinesen: ”… som varje plats där människor för första gången slår upp sina ögon”.


Centrum överallt
När Einar Már mötte eleverna i Strandnäs i går kom han själv in på liknande funderingar.
– Stora nationer tror alltid att de finns i världens centrum, men eftersom jorden är ett klot så finns det inget centrum. På ett klot står alla i centrum. Världens centrum finns under dina egna fötter. Dessutom har vi i Norden har alltid varit bra på att förena det lokala och det globala och särkilt flinka med det är vi som bor på öar. irländare, kubaner, islänningar och ålänningar.
Han åskådliggjorde detta med vår uppfattning om centrum och periferi också genom att berätta om hur en engelsk dam en gång när han läste ur sina böcker i London sade att han har en mycket brittsik humor.
– Men när jag en annan gång läste för zuluer i Sydafrika och alla i publiken vred sig av skratt var det ingen som påstod att jag hade zuluhumor…
Einar Már har skrivit böcker med titlar som ”Riddarna av runda trappan”, ”Vingslag i takrännan”, ”Universums änglar”, ”I oredans öga”, ”Fotspår i himlen”, ”Drömmar på jorden” och flera till. Han startade som poet och har också återvänt till dikten.
– Mina dikter utvidgades till romaner. Det finns mycket dikt i romanerna, men kanske också mycket av romankonst i mina dikter.


Tragik och humor
För eleverna i Strandnäs skola inledde han med att läsa underfundiga kortdikter ur samlingen ”I oredans öga” och kom sedan över till ”Universums änglar”, romanen är hans mest lästa och har också blivit film. Han berättade att det var hans mentalsjuke bror som begick självmord som gav inspirationen till berättelsen.
Romanen handlar om fyra kompisar som är intagna på det stora mentalsjukhuset Kleppur i Reykjavik. När en av dem, Peter, dör får de tre övriga gå på begravningen, men avviker. De går på bio och de avslutar kvällen på stadens finaste restaurang där de äter och dricker gott, avslutar med kaffe, konjak och feta cigarrer. Men på den ”check” som sällskapets ledare – som ger sig ut för att vara fastighetsmäklare – betalar den skyhöga notan med står bara skrivet: ”Vi är alla intagna på Kleppur. Var snäll och ring polisen. Det var en väldigt angenäm måltid”.
– Det är en tragisk berättelse, men med ljus och humor. Den handlar om de psykiskt sjukas självrespekt. Jag vill inte skriva om människor som offer utan försöker hellre förstå dem och lyfta fram deras värdighet.
Einar Már läste också ur ”Beatlesmanifestet” som nyligen kommit på svenska och kom via den boken in på den gamla isländska litteraturens betydelse för dagens författare och för honom själv.
– Snorre Sturlasson och Rolling Stones går bra i hop, konstaterade han.


Kreativa unga
Eleverna verkade leva med i uppläsningarna och det som Einar Már berättade trots att han inte skriver böcker för någon speciell åldersgrupp och inte tror på att man skall förenkla för mycket bara för att man vill nå barn och unga.
– Det skrivs en hel del negativt om de unga i dag, men jag tror att det finns mycket friskt hos dem. Dagens unga är inte rädda. Jag upplever dem som frimodiga och mycket kreativa.
Läser gör de unga också, menar han.
– Men paradoxen är att vi har en situation där fler och fler inte läser samtidigt som fler och fler gör det.
– Det hänger helt enkelt på oss författare att skriva bättre böcker. Då blir de också lästa – förr eller senare, tillägger han.


Musiken i språket
Också när det gäller poesin är han optimistisk. Han hänvisar till de ungas intresse för rap och annan ung musik där dikten spelar en viktig roll.
– En viktig del av upplevelsen av språket är musiken i språket, säger han.
Skolbesöken stöds av Nordens institut och Einar Már besökte också Ålands lyceum igår. I dag medverkar han på litteraturdagarna i biblioteket kl. 12.30 med rubriken ”Vingslag mot universum”. Det är Einar Márs första besök på Åland, men i Finland har han varit många gånger tidigare och flera av hans böcker har också utkommit på finska.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax