DELA

Urpremiär för åländsk klagofilm

Nu har också Åland tagit en synlig plats i den internationella klagokörsrörelsen. I fredags var det urpremiär på den film med kören som snart skall finnas på rörelsens internationella hemsida tillsammans med andra körer från olika delar av världen. (På bilden Lycke Pörtfors och Per-Ove Högnäs.)
Nya Åland har tidigare berättat om den åländska klagokören och det internationella projekt som dragits i gång av Tellervo Kalleinen och Oliver Kochta-Kalleinen och som fått förgreningar i många länder. De två första körerna startades i Birmingham och Helsingfors år 2005.


Tre konserter
Den åländska kören har framfört sin klagovisa i tre konserter.I Alandica, på möjligheternas torg och under kulturnatten. Nordens institut har sponsrat projektet och stöd har man också fått från kulturnatten och möjligheternas torg.
Lycke Pörtfors som varit projektansvarig berättar att det ingår i projektet att man skall göra en filmdokumentation som kan visas på klagokörshemsidan och för det ändamålet har man anlitat filmaren Per-Ove Högnäs och hans Pelago Film.


Text i samarbete
Den åländska visan fick sitt grundmaterial utarbetat av ett trettiotal kördeltagare som hörsammade uppropet. På basen av dessa ”klagomål” och till den musik som Peter Lång gjort sammanställde Katarina Gäddnäs den slutliga texten. Allt från bilar som kör för fort till rådjur som äter upp tulpaner finns med.
Kören, där deltagarna växlade en del under arbetets gång, bestod till slut av ett 25-tal sångare. Som dirigent engagerades Johanna Grüssner och för ackompanjemanget Judith Deáki, piano och Greta Sundström, accordion.


Negativt blir positivt
Enligt Lycke Pörtfors är tanken bakom klagokörsrörelsen att man genom att sjunga ut skall kunna förvandla någonting negativt till någonting positivt.
– Det är spännande att se vad man klagar på i olika länder, säger Lycke Pörtfors som också tycker att man i den åländska sången har lyckats få fram sådant som är typiskt för Åland, också i själva musiken.


Skådepelare med
Per-Ove Högnäs berättar att filmen är gjord med två kameror och att utöver honom själv även Kalle Wetterstrand har deltagit i filmarbetet. Inspelningarna är från konserten i Alandica och från Möjligheternas torg.
– För att få in mera variation i filmen har vi också anlitat skådespelaren Matts Stenlund som illustrerar en del av de klagomål som framförs i sången, berättar Högnäs.
På den internationella hemsidan med adressen http://www.complaintschoir.org skall man inom kort finna även den åtta minuter långa åländska filmen. Men redan nu kan man under adressen http://www.youtube.com/watch?v=5POmK7aZ2FE se filmen.


Julglögg
Klagokörsfilmen premiärvisades i samband med Nordens instituts traditionella julglögg i fredags där det också bjöds på sång och musik med Anna Rydén och Andy Fite.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax