DELA

Tradition och dekadens på museum

En uppstoppad svan och en discokula. Åländska allmogestolar runt ett plexiglasbord. Den nya utställningen på Ålands museum är fantasieggande som en dekadent roman och läcker som en smällkaramell. (På bilden Bettina Ingves och Kjell Ekström, två av kreatörerna.)
Fyra kreatörer fick fria händer att inreda två rum med föremål ur Ålands museums och Ålands konstmuseums samlingar. Resultatet blev strålande: konstverk och museiföremål lyser upp i nytt sammanhang.
Idén kom ursprungligen från konstnämnden. Museet bjöd in inredningsarkitekten Bettina Ingves och inredaren och formgivaren Eva-Jo Hancock.
– Vi lät dem i sin tur välja var sin manlig arbetspartner, berättar konstintendent Susanne Procopé Ilmonen.
Eva-Jo Hancock valde att arbeta med arkitekten Simon Vannan.
– Vi har samarbetat förut och detta var ett fantastiskt häftigt projekt, säger Simon Vannan.
Bettina Ingves bjöd in konstnären Kjell Ekström.
– Jag valde Kjell för att han är en kreativ och duktig person. Vi är gamla klasskamrater och jag tänkte att vi kompletterar varandra bra.


Lekfullt
De fyra kreatörerna blev förevisade museets samlingar, allt från magasinet i Ribacka, till centralmagasinet, textilmagasinet och konstsamlingarna.
– Det är väldigt roligt att de använt så många olika föremål som nu visas för allmänheten, säger Annika Dahlblom, enhetschef på Ålands museum.
De två paren har inte velat se varandras rum i förväg och de två rummen blev också väldigt olika. Gemensamt är lekfullheten och lusten till det som är vackert.
– Det har varit ännu roligare när vi har varit två par, säger Bettina Ingves.
– Ja, och bra mycket nervösare, inflikar Eva-Jo Hancock.
Utställningen har involverat många personer på museibyrån.
– Det har varit mycket byggnadsarbete och vi har haft stor hjälp av museibyråns snickare, berättar Susanne Procopé Ilmonen.


Fria händer
– De absolut svåraste uppdragen är de när man får fria händer, berättar Simon Vannan.
Utmaningen var att rummet skulle delas in i fler tydliga utställningsrum som alla skulle gå att betrakta utifrån.
– Vi fick fundera på hur man definierar rum utan att använda väggar.
Simon Vannan berättar att när en kund kommer till honom är det aldrig med en bild på ett färdigt hus, utan nästan alltid med en detaljbild, genom vilken man vill förmedla en stämning.
– Därför var det också en spännande aspekt att vi fick använda oss av gamla föremål ur samlingarna.
Kopplingen till naturen finns också i Hancocks och Vannans del av utställningen.
– Är det vi som formar våra rum eller är det rummen som formar oss? Vad händer om vi skapar ett rum åt oss själva, utan schablonföreställningarna om hur ett rum bör se ut, säger Eva-Jo Hancock.
Hancock och Vannan har skapat tre scener: ett rum för att äta, ett för att sova och ett för att leva.
– Vardagsrum låter så trist på svenska, engelskans living room, ett rum att leva i är mycket finare, säger Eva-Jo.


Ut med schablonerna
I vardagsrummet är allt det vanliga bråtet som soffor, vitrinskåp och glaselefanter utslängda.
– Kanske man inte behöver ha så många saker? Kanske man istället vill ha en mjuk gräsmatta på golvet, en radio och en gunga? Ett rum för liv och växande, säger Eva-Jo Hancock.
De har tagit fram specialtapeter för utställningen. De är handtryckta på Sveriges enda tapettryckeri där de trycker för hand och tänker ekologiskt. Därifrån kan vem som helst beställa tapeter. I sovrummet är det positiva drömord på väggarna.
– Alla som varit involverade i den här utställningen har också fått bidra med drömord som finns skrivna på papperslappar i drömhimlen ovanför sängen.
I matrummet står gamla allmogestolar intill ett nydesignat lysande plexiglasbord. bakom en gammal ram rullar en fyra minuter lång videosnutt där Simon Vannan och hans familj med varierande framgång försöker posera framför kameran.
– Det är en lek med familjefotografiets helighet.


Röda mattan
Bettina Ingves och Kjell Ekström valde ganska snabbt fest som tema för sin del av utställningen. Här ligger den röda mattan utrullad.
– Vi ville skapa ett sorts flöde, en upplevelse av en fest.
Ingves och Ekströms utställningsrum är som ett stort tittskåp. Mellanväggar är uppsatta, så flera rum i rummet skapas.
– Det är själva festsalen, natten, drömmarna och morgonen efter festen, berättar Bettina Ingves.
Ingves/Ekström har strävat efter att bara använda föremål från samlingarna. Ljud och ljus har använts för att förstärka upplevelsen. Och det är riktigt spännande att stiga in i festlokalen med dunkelt ljus och dunkande musik. Här finns många små roliga detaljer att upptäcka och tolka betydelsen av.
Konst av Ture Bengts, Jonas Wilén, Kurt Simons och Johan Scott pryder effektfullt väggarna.


Discosvan och divan
Festsalen är imponerande med en uppstoppad svan, discokula, divan och vacker dukning.
– Svanen tog vi med som en hälsning från 1600-talets dukningsideal. Då stod svan ofta på menyn och man hade dessutom gärna också en uppstoppad svan på bordet, berättar Kjell Ekström.
På två väggar hänger Johans Scotts stora imponerande tavlor och på en annan väg är ett av Gustav Pilots klockmönster uppförstorat till en väggmålning.
I ”nattrummet” är belysningen blå också här finns en fågel.
– Skarven får symbolisera nattens våndor och nedanför finns en gammal målarhäll som får vara en nerskitad ö.
I ”morgonrummet” är det enkelt möblerat med gamla allmogemöbler och tavlan ovanför sängen är Ture Bengts ”Skvallret går”.
– Mattan på golvet är gjord av åländsk säd. Mönstret är inspirerat av den åländska slitryans mönster, med nya multikulturella inslag i form av kaffebönor, säger Kjell Ekström.

Den här utställningen, Två rum, är verkligen värd ett besök på Ålands museum. Passa på att se en mängd unika museiföremål i helt nya sammanhang! Ett perfekt program en decembereftermiddag eller kanske i mellandagarna. Utställningen är dessutom öppen hela januari. Då ordnas också ett Möten kring konst. Lek och lär kommer i samband med utställningen att jobba med tittskåp.
Utställningen öppnar med vernissage ikväll klockan 18.

KATARINA GÄDDNÄS

katarina.gaddnas@nyan.ax

tfn 528 465

Foto: ERKKI SANTAMALA