DELA

Titanic på Sjöfartsmuseet

I april 1912 postar Karl Berglund i Southampton i England ett kort hem till Sund på Åland. Han skriver bland annat ”å om onsdag så stiger jag ombord på den här båten som är på andra sidan…”
Båten var den nya atlantångaren Titanic som skulle ut på sin jungfrufärd till New York. På den färden blev Karl Berglund då Titanic natten mellan den 14 och 15 april gick på ett isberg. (Bilden en beskuren reklamaffisch för White Star Lines nya stolthet Titanic ur utställningen.)
Titanics öde speglas nu i en utställning på Ålands sjöfartsmuseum. Utställningen är ett samarbete mellan museet och Ålands emigrantinstitut och ursprunget är en utställning från Migrationsinstitutet i Åbo.
Museichef Hanna Hagmark-Cooper berättar att det var Eva Meyer på emigrantinstitutet som tog initiativet till utställningen och att det också är hon som lagt ned ett stort arbete på att översätta den ursprungligen finska texten till svenska. Meyer, som just nu befinner sig på resa i Alaska, kunde inte vara med när utställningen presenterades i går.
Med var däremot Erik Lindholm, ordförande i föreningen för Ålands emigrantinstitut, och Bertil Lindqvist som är vice ordförande. Med var även Maria Enckell, som arbetat med utställningen tillsammans med Eva Meyer. Maria Enckell har under senare år engagerat sig mycket i emigranternas öden. Det var också hon som, tillsammans med Eva Meyer och emigrantinstitutet, gjorde utställningen kring ålänningar i Alaska som visades på Ålands museum.


Tre ålänningar
Maria Enckell berättar att det centrala i den utställning som nu visas på sjöfartsmuseet är presentationen av de tre ålänningarna som var med om Titanics förlisning och som alla omkom, utöver den nämnde Karl Ivar Sven Berglund från Sund, Finby, även Alfred Ossian Gustafsson från Kökar Karlby och Ida Sofia Strandberg från Finström Godby. Alla tre var 1912 unga människor i sina bästa år. Ida Strandberg var född 1889, Karl Berglund 1890 och Alfred Gustafsson 1892.
Man har letat fram uppgifter om de tre i kyrkböcker, arkiv och tidningslägg och försöker ge en bild av vilka de var. Enligt Maria Enckell har en ambition dessutom varit att berätta även om de efterlevande till de omkomna, de som sörjde dem hemma på Åland.
Hanna Hagmark-Cooper säger för sin del att avsikten med utställningen inte är att skapa sensation.
– Det handlar om unga ålänningar som ger sig ut i livet med stora förväntningar men som aldrig kommer fram.


”Havet är stort”
Maria Enckell tycker också att utställningen fungerar som en påminnelse om andra sjökatastrofer, bland annat Estonia som ju ligger oss nära i tiden.
– En påminnelse om att havet är stort, säger hon.
På frågan om varför Titanics undergång fått en sådan genomslagskraft trots att det skett många andra stora sjöolyckor, svarar Enckell:
– Orsaken är nog att det handlade om en lyxångare, att den var ute på sin jungfruresa och att den på förhand hade utmålats som osänkbar.


Mor och fem barn
Med på Titanic var 63 finländare, av dem omkom 43 medan 20 räddades. Alla finns listade i utställningen och man kan notera att påfallande många av dem, liksom ålänningarna, var unga människor. I listan över omkomna kan man bland annat stanna upp inför namnet Panula från Ylihärmä i Österbotten. En 41-årig mor och fem barn mellan 1 och 16 år finns bland de omkomna.
Katastrofen krävde omkring 1500 liv. Av passagerarna räddades 711. Av dem var 296 kvinnor, 146 män och 57 barn. Av besättningen räddades 212, varav 20 kvinnor.
Välkänt är att räddningen på Titanic också var en klassfråga. Av passagerarna i första klass räddades 60 procent, av de i andra klass 44 procent och av tredjeklasspassagerarna endast 25 procent.
– Eftersom Titanic ansågs osänkbar fanns det inte heller plats för alla i livbåtarna, säger Bertil Lindqvist.


Föreläsningar
I anslutning till utställningen planeras under november två föreläsningar, en med Titanic-forskaren och författaren Claes-Göran Wetterholm och en med Kaj Jansson, tidigare teknisk chef på Viking Line.
Wetterholm kommer att tala om sin bok ”Sagoskeppet – Titanics myter och människor” medan Kaj Jansson berättar om de konsekvenser Titanics förlisning hade på sjösäkerhetstänkandet.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax

tfn 528 466

Foto: JONAS EDSVIK

jonas.edsvik@nyan.ax