DELA
Foto: <07_Bildrubrik>SALLYBOK MED FARTYGSDOP Det är redarnas historia som skrivs i Sallyboken. Slagssidan ligger på festligheter, fartygsbyggen och intriger bland ägarna. Här ett uppslag från dopet av Viking Song och Viking Saga 1980 i Åbo.

Slagsida för Sallyboken

Äntligen! Här är åländsk närhistoria på 200 täta sidor i nya boken ”Rederiaktiebolaget Sally – en 50-årig åländsk redarsaga” av Ann-Gerd Steinby. Detta är allas vår bakgrund.

Äntligen! Får vi veta mer än denne obändig Algot Johansson – till exempel att han två gånger dömdes till böter för smuggleri och flydde till Amerika från dom nummer tre.

Äntligen! En sammanställning av samtliga 61 Sallybåtar, gjord av Lars-Erik Eriksson.

Äntligen! Här finns allt om bruttoregisterton, fartygsbyggen, fartygsdop, företagsintriger.

Men vänta lite . Något saknas.

Var är tredjestyrman, pumpman, bykerskan och kockfan?

Sallyboken har slagsida.

Det här är en heltäckande historik över Algot Johanssons livsverk, det är gott och väl. In i minsta detalj får vi följa hur idéer blir fartyg, hur båtar byggs, hur de döps, att de antingen drar in stålar eller bli otursförföljda. Det finns mycket spänning i historierna. Det är som att se tv-serien Onedinlinjen i bokform.

Men var är alla som arbetade på båtarna?

Här är det ägarfamiljens historia som skrivs, chefernas och redarkontorets och gudmödrarnas. De anställda blir en anonym massa som ”får” jobb och bostäder.

Det finns ett annat perspektiv också. Många slet hårt, de var borta från familjen långa tider, de stod ut med tristess och sjögång och ibland till och med fara för eget liv när de arbetade ihop ett plusresultat till aktieägarna.

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!