DELA

Skriver Blixen-inspirerad roman

Författaren Vibeke Voigt på Sottunga har tagit sig an ett nytt bokprojekt. Hon har inlett arbetet på en roman som skall belysa en kärleksrelation. Det hon skriver om är den kända danska författaren Karen Blixens farfars föräldrars kärleksfulla äktenskap.
Vibeke Voigt säger till Nyan att allt skrivande börjar med inspiration, att man finner någonting spännande, att man vill börja nysta i ett öde.
Hon har gjort flera kulturhistoriska studier och även det romanbygge hon nu tagit sig an har kulturhistoriska studier som grund. När hon skriver om Karen Blixens farfars föräldrar och deras kärlek till varandra fångar hon också in en bit av samtidshistorien. Margrete och Wolfgang von Hafner, som de hette, levde på sjuttonhundratalet.
– Det blir en tidsresa, säger hon.
Men varför Karens Blixens farfars föräldrar?
– Jag kommer ju själv från Danmark och Karen Blixen som är Danmarks största författarinna intresserar mig, Hon är lite svårtillgänglig, särskilt för yngre läsare, men jag har läst mycket av henne genom åren och på äldre dagar återvänt till hennes noveller.
Det var under ett besök i Danmark som Vibeke Voigt gjorde en utflykt till Rungstedlund, där Karen Blixen var född och dit hon återvände efter sina år i Afrika. Rungstedlund är i dag museum.
– När jag vandrade runt i hennes hem och bland annat tittade in i hennes arbetsrum var det något som fångade mig och när jag kom ut kände jag att jag måste gå in igen. När jag då gick genom den stora salen föll min blick på två porträtt på väggen. Paret var Margrete och Wolfgang von Hafner, Karen Blixens farfars föräldrar.
Vibeke Voigt kände att hon måste ta reda på mera om paret och har spårat dem genom kulturhistoriska studier.


Olika bakgrund
Hon fann bland annat att de hade ganska olika samhällelig bakgrund.
– Margrete var inte adlig utan kom ur enkla förhållanden medan Wolfgang var av adelssläkt och kvartersmästare hos kronprins Frederik VI. Han tillhörde därmed kungens närmaste krets.
Det hon fanns var också en mycket lycklig och kärleksfull relation som hon gärna vill skriva om.
– Jag har skrivit så mycket om olyckliga kvinnoöden och nu hittade jag en riktigt kärleksrelation, ett lyckligt äktenskap.
Hon säger också att hon vill gå in bakom den idé om jämställdhet som vi i vår tid är så förbländade av.


Romanformen friare
Trots att kulturhistoriska studier ligger till grund har hon valt att skriva en roman och inte en kulturhistorisk studie.
– Romanformen gör att man kan vara friare och också ta in länkar i berättelsen som kanske inte finns i verkligheten.
När kommer du att vara klar med boken?
– Kanske om ett par år. Det brukar gå ganska snabbt för mig att skriva när arkivforskning och annat grundarbete är klart.
För arbetet med romanen får Vibeke Voigt i dag ett stipendium på 2.000 euro från Åbolands svenska kulturfond.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax