DELA

Skolmusik blir ett stort projekt

Hela 3.000 skolelever från hela Svenskfinland kommer till Skolmusik på Åland i början av maj.
Det är en logistisk utmaning för den här gruppen – men det ser ut att lösa sig.
Myndigheter, skolor och föräldrar. Alla ställer upp för att göra Skolmusik 2010 till en stor upplevelse för deltagarna..
Ett tag såg det ut som om lågkonjunkturen och sparbudgetar skulle begränsa deltagarantalet. Men tack vara effektiv marknadsföring räknar man nu med cirka 4.400 deltagare. 3.000 av dem kommer från fastlandet.
– Det blev en överraskning för oss, säger Krister Norrgrann, ordförande i Ålands sång- och musikförbund som arrangerar tillsammans med DUNK, De ungas musikförbund i Svenskfinland .
Och det innebär att det behövs många frivilligarbetare – konsertvärdar, ordningsvakter, och nattvakter på skolorna och idrottshallar där hitresta elever, föräldrar och lärare övernattar.
Tretusen matportioner skall serveras två gånger om dagen.
Transporten mellan färjorna, övernattningsplatserna och staden blir också en utmaning. Många deltagare från fastlandet kommer hit i bussar som de hyrt på hemorten men det blir ändå en del pussel för att få turerna att gå ihop.

Två huvudkonserter
Alla som anmält sig har fått ett repertoarhäfte med allt från Peer Gynt till hårdrockbandet Nightwishs musik, med tillhörande övnings-cd.
Höjdpunkterna blir nog festkonserterna i Islandia fredagen den 7 maj. Med så många deltagare går det inte att få plats för alla på en gång, så det blir två konserter med samma repertoar med med olika deltagare.
Elever från skolor på landsbygden går på konserten vid tretiden och stadselever på konserten vid sextiden. Publiktrycket blir ändå så stort att arrangörerna anhållit och fått polisens och brandmyndigheternas tillstånd, och man skall bygga upp tillfälliga läktare så att alla får sittplats.
Ett digert program program väntar deltagarna. Årets fest har ett sago- och fantasytema med matchande dekor i Islandia. Flera programpunkter anknyter till temat, bland annat öppningskonserten med Johanna Grüssner Trio och Sollentuna Musikskolas musikal ”Pojken och trollet”.
Deltagarna får stå på scenen i Musikmosaikkonserter på Alandica, där man anmäler sig i förväg, och på de öppna scenerna i Alandicas foajé och på torgscenen.

Tretton workshops
Hela tretton workshops planeras och arrangörerna räknar med att alla blir fullbokade. Och för första gången har kurserna en tydlig internationell prägel:
Ny åländsk folkmusik för kör skriven av Ella Cromwell-Morgan.
Streetdance.
Afrikainspirerad stomp- och bodypercussion med Kai Lennert Johansen.
Australiensisk bush dancing med Elspeth Randelin.
Att uppträda med kör med Henrik Grönroos.
Vattendans och aerobic med Gujan Östman.
Bugg med Elisabeth Johansson och Harri Reinikainen.
Vi spelar lillcittra med Jonathan Lutz.
Att jobba i band, med österbottniska Thoby Loth som spelar en blandning av progressiv rock och folkmusik.
Trampa i klaveret. Kaj-Gustav Sandholm presenterar orglar.
Modern dans med Erika Dunder.
Trams, en konsert med mycket improvisation och publikkontakt med Dan Bornemark och Trio Trams.
Allt kan hända på Pommern. Sånger och sjöfararberättelser med Pia Lassila och Bengt Malmberg.
Festen avslutas på fredagskvällen med en konsert med Toby Loth och åländska band. Hittills är fjolårets Unga bandvinnare Berry High klara och flera namn lär tillkomma.

Fri museientré
De hitresta deltagarna kan också åka på guidade rundturer och besöka Ålands museum eller Kastelholms slott – gratis. Det har blivit tradition att arrangörsorterna ser till att erbjuda sina gäster något extra.
– Det är vår tur att ställa upp nu, säger Sara Kemetter.
Posten Åland ger ut ett specialfrimärke som skapats av Eva Sundberg, med specialstämpling på Islandia den 7 maj.
Birgitta Bergman-Jansson, en av två projektledare, berättar att skolpersonal, föräldrar och elever på fastlandet har jobbat hårt för att finansiera ålandsresorna.
– Förväntningarna är väldigt stora.

PATRIK DAHLBLOM