DELA

Regisserar engagerande pjäs

”Vittra” av Margaret Edson är en stark pjäs om cancer, mänsklig identitet och vad som händer med oss i vården. Om en vecka har den för första gången premiär på svenska i Finland.
Ulrika Bengts (bilden), bosatt på Åland, står för regin.
– Att ta upp ”Vittra” var ett förslag från teatern, men jag känner nog också själv för temat. Pjäsen handlar om hur människan blir berövad sin identitet genom en sjukhusvistelse. Ökad aktualitet fick temat också under hösten genom den hotande vårdstrejken som satte relationerna mellan patienter och personal i fokus, säger Ulrika Bengts.
Nyan får tag på Bengts en morgon strax innan repetitionerna skall börja. Hon har arbetat med uppsättningen i två månader men är nu inne i den intensiva sista veckan före premiären.


Uppmärksammad
”Vittra” har tidigare spelats på Stockholms stadsteater och den har också getts i Finland, men då på finska.
Den uppmärksammade pjäsen, som blev genombrottet som dramatiker för amerikanskan Margaret Edson, hade sin urpremiär 1995 och har också blivit tv-film i Mike Nichols regi och med Emma Thompson i huvudrollen. Pjäsen gav 1999 Margaret Edson ett Pulitzerpris i drama.


Två världar
Huvudpersonen i ”Vittra” är Vivian Bearing, professor i engelska språket och litteraturforskare med den engelska poeten John Donne (1572-1631) som specialitet. Hennes värld slås i spillror när hon plötsligt diagnosticeras med långt framskriden äggstockscancer och blir inlagd på sjukhus. Trots att hon befinns vara obotligt sjuk går hon i forskningens intresse med på en smärtsam medicinsk behandling.
– Det är två forskarvärldar, den litterära och den medicinska, som möts, säger Ulrika Bengts.
Det är också skildring som lätt griper tag i publiken.
– Döden är ju något som vi försöker undvika att tänka på, men som vi inte kommer undan och sjukhustemat, sjukhusmiljön, är ju också någonting som nästan alla har en relation till.


Starkt närvarande
Ulrika Bengts beskriver pjäsen som ett utpräglat monodrama där huvudpersonen är starkt närvarande i varje scen föreställningen igenom och det är ingen behagfull karaktär.
– Hon är mera som en taggig kaktus, inte ute efter att bli omtyckt.


Även humor
Men någon nattsvart skildring är det inte fråga om även om temat är allvarligt.
– Vi försöker, med teaterns medel, hitta en form som går att se, någonting som inte uteslutande är dystert och tungt. Här finns också humor, uppsluppenhet och burleskeri, säger Bengts.
John Donnes poesi spelar också en framträdande roll i pjäsen. Hans sonetter är närvarande genom hela föreställningen, tillägger hon.


Kända namn
Hellen Willberg gör rollen som Vivian Bearing och bland de nio rollinnehavarna finns andra kända namn som Birthe Wingren, aktuell just nu också i den ledande rollen i filmen ”Colorado Avenue”, och Göran Schauman.
Den sistnämnde som spelar Vivian Bearings gamla professor och mentor gör med den här uppsättningen, efter en lång och mycket framgångsrik karriär, sin sista roll som fast anställd på Svenska Teatern. För scenografin står Erik Salvesen.
Premiär är det på teaterns lilla scen den 17 januari kl. 19. Totalt 25 föreställningar finns i spelplanen för våren.

JAN KRONHOLM