DELA
Foto: Alexandra Grahn

Nytt konstverk ska lysa upp staden

Ålands konstmuseums nya fasadverk Upplysningen lyser upp staden när det blir mörkt.

Att skapa platsspecifik konst är inte lätt, säger skaparna Barbro Eriksson och Jack Mattsson.
I fredags invigdes konstverket Upplysningen som är gjort av konstnären Barbro Eriksson. Verket är gjort på beställning av Ålands konstmuseums konstnämnd och finns på norra fasaden av museibyggnaden. Eriksson fick hjälp av Jack Mattsson från Cainby med konstruktionen och ljussättningen.

– Jag behövde någon som kunde visualisera mina tankar. Jack var rätt person för det, säger Eriksson.

Verket lyser hela tiden men man ser det först när det blir mörkt. Att skapa platsspecifik konst kommer med många utmaningar. Det fick Eriksson och Mattsson uppleva när de jobbade med att ta fram verket.

– Att få lamporna gömd inne i konstruktionen utan att de syns i mönstret var en utmaning, och vilken typ av belysning det skulle vara, säger Mattsson.

– Konstverket skulle tåla väder och vind och det behövdes bygglov när det skulle upp på fasaden, det var mycket att tänka på, säger Eriksson.

Fasadverk

Att verket skulle bli en del av fasaden var inte självklart från början. När Eriksson skulle bestämma var konstverket skulle placeras gick hon omkring runt museet och tittade och funderade.

– Det tog en stund innan jag kom fram till vad och var det skulle placeras. Det är ett stort ansvar att göra platsspecifik konst, det får inte finnas risk för att något kan lossna från konstverket, säger Eriksson.

Konstruktionen är gjord av korten, en slags plåt som rostar till en viss punkt utan att rosta sönder. Bakom plåten finns lampor som kan skifta i färg. Eriksson hade en lykta i åtanke när hon gjorde verket.

– Det behövdes något som lyser upp. Platsen är väldigt mörk, säger Eriksson.

Man kan byta färg på belysningen efter tillställning och behov.

– Själva namnet Upplysningen betyder att man meddelar något. Man kommer kunna manifestera med färg, säger Eriksson.

Tegel

Mönstret till Upplysningen har Eriksson tagit inspiration till från tegelväggen.

– Jag lekte med tegelväggen och ville bryta mönstret, säger hon.

Att se verket på fasaden nu när det är klart är fint tycker Eriksson och Mattson. De tycker det ska bli intressant att följa med hur verket ser ut när det får snö och is på sig.

– Att för göra något för sin hemstad känns speciellt, säger Eriksson.