DELA

Nu framträder Tove Janssons Källskärstavla

Vilken skillnad! Tove Janssons tavla som hängt på Källskär, friherre Göra Åkerhielms skärgårdsviste på Kökar, har nu rengjorts på Ateneum i Helsingfors. Det är en målning med klara färger som stiger fram.
Nyan har tidigare berättat om målningen som konstnären och författaren Tove Jansson gjorde på sextiotalet på beställning av Göran Åkerhielm. Tavlan är daterad 1960 men enligt Susanne Procopé Ilmonen på Ålands konstmuseum behöver det inte betyda att den målades det året.
– Troligen är den gjord senare. Årtalet kan – enligt Sirke Happonen som forskat om Tove Jansson – syfta på det år då Åkerhielm gjorde sin förfrågan.
Tavlan torde i varje fall ha målats innan Åkerhielms hus på Källskär stod färdigt 1968.
– Gör någonting med vilda klippor, varför inte en hysterisk filifjonka, sjöodjur och förresten precis vad som helst. Så lär Åkerhielm har uttryckt sig när beställningen gjordes.


Typisk för Jansson
När tavlan målades hade Tove Jansson skrivit och illustrerat åtta muminböcker och Källskärsmålningen innehåller också de natursymboliska motiv som är så typiska för henne. Här finns ett sjöodjur som stiger ur havet med en kammussla, Afrodites attribut, i händerna. På stranden ses två filifjonkor. Man ser också en båt och ett ankare beprytt med pärlor. På himlen ses en nymåne och sceneriet inramas av vilda toppiga berg.
– Men det är ett snällt sjöodjur med stora varma ögon som stiger upp ur vågorna, betonar Susanne Procopé Ilmonen.
Tove Jansson beskrev sin vänskap med Göran Åkerhielm som ”lugn och varm, och samtidigt präglad av det oförmodade; man visste aldrig” När hon och livskamraten Tuulikki Pietilä besökte Källskär bodde de i lusthuset upp på berget.


Illa medfaren
Under de år som tavlan sedan hängt ovanför spisen på Källskär har den farit ganska illa. Målningen hade mörknat av sot och ramen, som också den är både intressant och värdefull, var maskangripen och skör.
– Statens konstmuseum, Ateneum, tar sig inte an vilka restaureringsarbeten som helst men när vi kontaktade dem och berättade om Källskärsmålningen blev de genast intresserade, berättar Susanne Procopé Ilmonen.


På konstmuseet
Det har nu gått ett drygt år sedan tavlan togs ned på Källskär och nu är den tillbaka på konstmuseet i Mariehamn i rengjort skick och med restaurerad ram. Detta med ramen är nästan lika viktigt som tavlan. Ramen är nämligen gammal och troligen gjord av ett svenskt dörröverstycke i rokoko.
Kirsti Harva, ledande konservator vid Ateneum, har rengjort tavlan medan ramen har konserverats av konservator Seppo Laakkonen. Laakkonen har också gjort ramen till den kopia av tavlan som samtidigt framställts. Augusto Mendes har fotograferat av tavlan och bilden har reproducerats på duk.


Kopia med patina
Genom att göra kopian på den orengjorda tavlan blir den version som om vädret tillåter återförs till Källskär i dag, fredag, möjligast lik den som togs ned för ett år sedan.
Enligt Susanne Procopé Ilmonen rekommenderade Ateneum att man inte skulle återföra originalmålningen till Källskär där den skulle utsättas för årstidernas temperaturväxlingar. Därför blir originalet nu kvar i Ålands konstmuseum.
– Tavlan skall finnas med på den stora Källskärsutställning som vi skall visa under sommaren i museet och sannolikt kommer den senare att hänga i vår basutställning, säger Procopé Ilmonen.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax

tfn 528 466

Foto: JONAS EDSVIK

jonas.edsvik@nyan.ax