DELA

Niorna tävlar i texter om godhet

För fjärde året får niondeklassisterna tävla i skrivandets ädla konst.
Temat är som brukligt det samma som för Mariehamns litteraturdagar, i år är det godhet. Estradpoeten Olivia Bergdahl skall inspirera deltagarna.
Nästa vecka reser estradpoeten Olivia Bergdahl runt i de åländska skolorna för att inspirera niondeklassisterna.
– Olivia Bergdahl pratar och utvecklar tankar kring temat godhet. Dessutom ger hon eleverna ”skrivpepp” inför deras eget skrivande och talar om tävlingsskrivandet, skriver arrangörerna i ett pressmeddelande.
Skolbesöken inledes på Brändö. På tisdag åker Olivia Bergdahl till Föglö och träffar niorna från Kökar och Föglö. Onsdag och torsdag är det fasta Åland som står på programmet.
– Efter besöken är niorna förhoppningsvis så inspirerade att de skriver bidrag så pennan glöder. Texterna ska sedan lämnas in senast torsdagen den 3 februari. En välkommen nyhet för i år är att man också kan lämna in bidrag per e-post, uppger pressmeddelandet.


Prisutdelning
Efter att bidragen lämnats in utser en jury bestående av Lina Antman, Olivia Bergdahl och Fred Forsell de tre vinnande bidragen, som belönas med priser om vardera 300 euro, 200 euro och 100 euro.
Själva prisutdelningen äger rum i samarbete med Ungdomens litteraturdagar och den mingelfest man ordnar för åk 9 på biblioteket fredagen den 25 mars. De vinnande bidragen läses upp av några av de närvarande författarna som deltar i Ungdomens litteraturdagar.
Bland de övriga inlämnade bidragen sållas ett antal ut att också ingå i den antologi som ges ut i samband med prisutdelningen.


Målsättning
Målsättningen med projektet är att uppmuntra eleverna till skapande med ord. Formen för innehållet är fri – det är helt upp till ungdomarna själva om de känner sig mest bekväma med att stöpa sina tankar i form av en dikt, en potentiell låttext, tecknad serie, noveller, essäer, som fakta eller fiktion eller vad de nu råkar känna för.
Eftersom det uttryckligen inte är frågan om en tävling i traditionellt uppsatsskrivande, ser inte heller bedömningskriterierna ut som eleverna är vana vid.
– Vi är inte, till skillnad från deras lärare, ute efter att lära dem något. Vi vill bara höra deras berättelser, ta del av deras fantasivärldar, tankar och känslor. Stavfel och grammatikfel är sekundära – sådana kan enkelt korrigeras före texten går i tryck. Det är viktigare att en text berör än att den är korrekt, menar arrangörerna
Sammanlagt förväntas omkring 300 skolelever delta i evenemanget.
Som finansiär för projektet står Nordens Institut. (ke)