DELA

Musikmöte Norden–Baltikum

Det musikaliska mötet mellan Norden och Baltikum lyckades. Och för publiken blev det ett möte med annorlunda instrument. Digeridoo, The Brass Globe och vevlira hör inte till vanligheterna på den åländska scenen. (På bilden gruppen Skrömta.)
Nordens Institut på Åland bjöd i veckoslutet in till musikaliska möten på Föglö och i Mariehamn. Ett 30-tal personer per kväll satt i publiken och fick avnjuta en väl ihopsatt konsert.
– Först fick vi höra folkmusik med lite annorlunda stil av Henn Rebane och Kill Kaare från Estland, sedan Tomas Dobrovolski från Litauen som… ja, någon har sagt att han har ett undervattenskosmos, man blir lugn av hans musik, säger Åsa Juslin vid Nordens Institut. Till slut kom Skrömta som rockade loss. De sprang ut bland publiken och spelade.
På Föglö hade Skrömta en gästartist. Föglöbon Andreas Nyberg från Skrå spelade med i några låtar till Föglöbornas förtjusning.
Det musikaliska mötet i Mariehamn avslutades med två låtar där alla artister spelade tillsammans.


Varför Baltikum?
Varför man valt just dessa artister har sina orsaker.
– Vi har många ester, letter och litauer på Åland och vi hoppades nå dem med detta, säger Juslin.
Tomas Dobrovolski uppträdde på Göteborgs bokmässa som en försmak på att Vilnius blir kulturhuvudstad i EU 2009. Åsa Juslin hörde honom och fastnade för hans speciella experimentella musik. Han har även uppfunnit The Brass Globe, ett mässingskärl som ger ifrån sig speciell musik.
– Sedan ville jag har ett estniskt eller lettiskt inslag och via internet hittade jag Henn Rebane som är Estlands främste dragspelare.
Tillsammans med Kill Kaare spelade Rebane folkmusik med touch av digeridoo och samba.
Det svenska bandet Skrömta med åländskt inslag har inte uppträtt på Åland tidigare, men nu hoppas Åsa Juslin att de ska komma flera gånger. Deras fartfyllda uppträdande gav blodad tand. Robert Zetterquist är den enda ålänningen i bandet.


Workshop med rytm
Tomas Dobrovolski höll även en workshop i samarbete med Ålands omsorgsförbund under lördagen. Workshopen samlade 8 deltagare.
– Först höll Tomas en liten konsert och berättade om sig själv och sina instrument. Sedan satte sig alla i ring och fick spela på instrumenten. Alla levde upp och deltagarna var mycket rytmiska.
Det var första gången Nipå samarbetade med Ålands omsorgsförbund och med ett lyckat resultat sker det säkert flera gånger. Tomas Dobrovolski har hållit workshops tidigare, men inte med utvecklingsstörda.
– Han tyckte det var ett speciellt möte.

NINA SMEDS

nina.smeds@nyan.ax