DELA

Med hopp om svallande debatt

Flytande nattklubbar med resenärer utan destination. Pär Löthman hoppas kunna skapa debatt med dokumentärfilmen ”Översvallande” om kryssningsfartygens miljöförstörande tryckvågor.
I lördags hade den premiär på Indigo.
Dokumentären som visas på den neddragna vita duken inne på Indigo känns både skönt avslappnande och lite omtumlande. De nio minuterna är meningen att väcka känslor.
Utan intervjuer visar Pär Löthman i konstnärliga drag vilken påverkan de stora kryssningsfärjorna har på strandmiljön. Med 12 passerande färjor varje dag (under högsäsong är de 22) skapas enorma tryckvågor som sätter vattnet i gungning.
Han förklarar det hela: För att en färja på flera hundra ton ska få plats knuffas en enorm mängd vatten undan. I hög hastighet skapas en tryckvåg identisk med en tsunamivåg, fast i mindre skala. Botten vid strandlinjen blottar sig för att sedan svämmas över av vattnet som forsar tillbaka.
Efteråt flyter en grumlig sörja av alger omkring. Fisk och växtlighet försvinner. På flera platser har trädrötterna exponerats och dött eftersom jorden sköljts bort.
– Efter att en färja passerat fortsätter vattnet att gunga fram och tillbaks. Det är det som är verkligt ekologiskt förstörande.

12 till 19 knop
I bonusmaterialet illustreras effekten. Pär Löthman och hans bror Martin Löthman pumpar upp en gummibåt och väntar sen på forsen.
– Vi kallade det tvåvägsfors eftersom man kunde åka med i forsen åt båda håll. Det var ett kul sätt att visa det på.
Under inspelningarna i juni, juli och augusti tältade Pär Löthman på holmar, fridök och filmade allt med hjälmkameror och fastsurrande undervattenskameror.
För insamling av information har han samarbetat med Johan Franzén på Föglö. Johan Franzén har i flera år försökt få till stånd en fartbegränsning.
Problematiken började beaktas 1977-78 när nytt färjfäste byggdes för skärgårdstrafiken på Överö. Fartbegränsningen var då 12 knop.
I lördags hade filmen premiär i Agenda 21:s regi med visning i ett fullsatt Indigo. På pressreleasen stod det världspremiär.
– Jag har lagt upp den på Youtube så att maximalt med människor får se den. Några av dem är Gudfadern-producenten Ron Colby. Han var med och gjorde en film om Sea Shepherd jag var med i. Han är kompis med Francis Ford Coppola och han har lovat att se den ikväll (läs: lördag kväll). Paul Watson har också fått den.
– På så vis har den världspremiär.
Läs mer i papperstidningen!

Cecilia Lindvall