DELA

Lumparlandskonstnär i USA presenteras

För många på Åland är han ett helt nytt namn som konstnär, men i många hem i Lumparland hänger konst av Carl Ruben Walline, som emigrerade till Amerika 1901.
Nu kan Lumparlands bibliotek visa en utställning med mer än fyrtio verk av Walline. (På bilden tre av konstnärens släktingar, Börje Lindberg, Inger Siiriäinen och Leo Wilhelms.)
”Äventyrare och målare” är titeln på utställningen och visst ser Carl Ruben lite ut som en äventyrare på det foto han sände hem år 1909 då han gav familjen det första livstecknet efter sju år i Amerika.
Karl Anders Ruben Gustafsson Jansson föddes 1884. Han var son till Gustaf Robert Jansson i dennes äktenskap med Rosina Serafia Lundell. År 1901 lämnade han barndomshemmet i Lumparby och begav sig till Amerika där han avled år 1976 utan att han gjort något återbesök i sitt gamla hemland.


Cowboy, hästtsämjare
I utställningen i Lumparlands bibliotek ges inblickar i Carl Rubens liv. Som ung var han bland annat cowboy och hästtämjare i Montana och under första världskriget tog han värvning inom flottan. Efter kriget gifte han sig med Edna Velma Leach och de fick sonen Laird år 1924. Då arbetade Ruben med oljeborrning i Kalifornien och familjen bosatte sig i Long Beach.
Han gick med i konstföreningen Spectrum, en sammanslutning av yrkesverksamma personer med måleri som hobby och byggde upp en ateljé hemma. På 1930-talet började han delta i utställningar och signerade nu sina målningar CR Walline.


Amerikapaket med konst
Hem till Lumparland kom han aldrig, men många släktingar har ändå minnen av honom och hans konst. Carl Ruben kom nämligen ihåg familjen hemma i Lumparland med paket och i dem fanns ofta målningar, mest akvareller. Ur minnet hade han också målat motiv från barndomshemmet.
Björn Lindholm, som tagit initiativet till utställningen, och hans syster Inger Siiriäinen är båda hobbymålare och berättar att det var morbror Rubens målningar som inspirerade dem. Björn kunde under sin tid på sjön göra ett besök hos Ruben i Long Beach år 1968 och fick då även med sig några målningar hem.
Inger har också besökt Rubens hem och sett hans ateljé men det var först 1979, alltså efter hans bortgång.
– Då levde ännu hans fru och son. Frun gick bort år 1992 och sonen – som var ogift – året efter, berättar Inger.


”Imponerande”
Rubens systerson Leo Wilhems fick aldrig träffa morbrodern men kommer mycket väl ihåg de välkomna Amerikapaketen från trettiotalet och efterkrigstiden och de målningar som nästan alltid fanns med. Att morbroderns verk nu finns utställda tycker han är fint.
– Det här är imponerande, jag har själv några målningar av honom, men har inte vetat att det finns så här många, säger han.
Inger Siiriäinen kallar utställningen ”en kärleksgärning” och kultur- och fritidsnämndens ordförande Lil Strandholm-Karlsson är mycket nöjd över att man kan visa utställningen och göra konstnären mera känd bland nya generationer av släktingar till honom och bland lumparlänningarna i gemen.
Utställningen med 46 oljemålningar och akvareller – mest landskapsmotiv – kan ses under bibliotekets öppettider till slutet av november. Nu på lördag, under skördefesten, håller man öppet kl 14-17.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax

tfn 528 466

Foto: ERKKI SANTAMALA

erkki.santamala@nyan.ax