DELA

Lågkonjunktur drabbade operaprojekt

Fredrikhamns stad beställde en opera av åländske tonsättaren Lars Karlsson med libretto av Lars Huldén med anledning av märkesåret 1809.
Men de dåliga ekonomiska tiderna gjorde att man var tvungen att krympa projektet. Premiär på det tvåspråkiga operaoratoriet ”Freden i Fredrikshamn” blir det trots allt den 27 augusti.
Ålandsaktuella librettoförfattaren Lars Huldén har fler musikaliska projekt på gång i sommar. Den 27.8 är det premiär på operaoratoriet ”Freden i Fredrikshamn” med ålandsbördiga kompositören Lars Karlsson som tonsättare.
– Det var från början ett ännu större projekt, en opera som helaftonsföreställning på bastionen i Fredikshamn med folkmassor, soldater och hästar. Operan var beställd av Fredrikshamns stad. Långkonjunkturen kom dock emellan och när stadens cellulosafabrik stängdes och man fick över 1000 arbetslösa var det politiskt och ekonomiskt omöjligt att genomföra projektet, berättar Lars Huldén.
Då var redan librettot och en del av musiken färdig och man beslöt sig för att göra en nedbantad konsertversion. Den har premiär i samband med det stora Framtidsseminariet för Östersjöns länder som hålls i Fredrikshamn i slutet av augusti.


Nedbantad
Tonsättaren Lars Karlsson är nöjd med att det ändå gick att framföra verket i någon form.
– Det här är en nerkrympt version, men den baserar sig helt på librettot. Solister och kör agerar med scenkläder och en viss dramatisk dialog förekommer. Fast trumpeter och basuner har fått ersätta hästar och folkmassor.
Verket framförs i Maria kyrka i Fredrikshamn, hittills är bara två föreställningar inbokade 27.8 och 28.8, men planer finns att ta verket även till Helsingfors om ekonomiska förutsättningar finns.
Orkester är Kymi Sinfonietta, med Yasuo Shinozaki som kapellmästare. Kammarkören Kampin Laulu från Helsingfors sköter körsatserna och agerar som soldater, bondfruar och pigor.Solister är Taina Piira, sopran, Peter Nordman, tenor, Kai Huopainen, baryton och Nicholas Söderlund, bas. Dessutom finns en del rena talroller som besätts av lokala skådespelare. Operaoratoriet är tvåspråkigt.


Dramatisk ådra
Lars Karlsson uppskattar Huldén som librettoförfattare.
– Han är lite finurlig och förmår ge liv åt historiska personer som Döbeln och Lotta Svärd. Det är alltså figurerna i Fänrik Ståhls sägner som förekommer i operaoratoriet.
Karlsson tycker det är lättare att komponera musik om man har en text att utgå från.
– Texten i sig är redan en form, när man skriver en symfoni måste man börja kämpa från helt tomt bord. Det ligger nära till hands för mig att jobba med text, det passar min dramatiska ådra.
Verket börjar med von Döbelns tal till de svensk-finländska trupperna i september 1808. Sedan hoppar man tillbaka i tiden till när kriget började. Göran Magnus Sprengporten presenteras som huvudarkitekt för det självständiga Finland. En romantisk touche åt verket ger rotesoldaten Johan Svärds duett med sin hustru Lotta Svärd. För Sveriges del slutade kriget i elände och kapitulation var det enda alternativet. Efter flera slag inleddes fredsförhandlingarna i Fredrikshamn.
Verket avslutas med ryske kejsar Alexander I´s öppningstal vid Borgå lantdag och folket stämmer upp i en fosterländsk psalm.
– Det är lite ohistoriskt eftersom det skedde 1808, men det bjuder vi på, säger Huldén.


Produktiv poet
De färdigskrivna partierna som inte rymdes i den nedbantade versionen har Huldén återanvänt i föreställningen ”Riket som sprack” som framförs både i Sverige och Finland under hösten. I den ingår tre nyskrivna visor av Lars Karlsson.
Lars Huldén har dessutom nyligen lämnat in ett diktmanus på dialekt till sitt förlag. Han har just återvänt till Österbotten efter Joel-premiären.
– Datorn krånglar så nu har jag bestämt mig för att ha lite semester och gå ut i skogen och plocka svamp.
Även Lars Karlsson var på Joel-premiären och semestrar nu på Åland.
– Det är en bedrift i sig att man på Åland lyckas genomföra ett projekt som Joel med uppåt en halv miljon euro i budget. Jag minns hur det var efter Rödhamns-operan, det fanns tusen olika åsikter om vad som var bra och vad som var dåligt. Nån tyckte dansen var det bästa, någon annan att det var det sämsta.
Lars Karlsson är mycket positivt överraskad av Nik Kotzevs musik i Joeloperan.
– Att orkestrera en opera är inte lätt, Kotzev har gjort ett jättebra jobb. Han har alldeles uppenbart dessutom en melodisk talang.

KATARINA GÄDDNÄS

katarina.gaddnas@nyan.ax