DELA

Visans Vänners novembercafé



har fått nytt datum och hålls fredagen den 12.11 kl. 19 i Alandicas foajé.
Programmet vid viscaféet bjuder denna gång på två skivsläpp. Greta Sundström (dragspel och sång) och Helena Flöjt (gitarr och sång) lanserar sina skivor. Nyan har tidigare berättat om Greta Sundströms skiva ”Håll alla dörrar öppna”, som kom tidigare i år. Helena Flöjts skiva är hennes första. Skivan med titeln ”Låt mig visa” innehåller 13 visor på svenska, både originaltexter och egna översättningar av engelska vistexter.
Båda skivorna är inspelade, mixade och mastrade av Torbjörn Engman i Studio Garaget på Snäckö, Kumlinge. Engman medverkar på gitarr och bas Greta Sundströms skiva. Med finns också Karl ”Kalle” Jonsson, gitarr, och Mats Perämaa, trummor. Helena Flöjt sjunger på sin skiva till eget gitarrackompanjemang.



Manne Stenros
åländska matbok,
”Åland à la carte”, kommer som Nyan tidgare berättat ut i december. Stenros var på Åland i helgen för en sista fotograferingsomgång. Bland annat gällde det bilder av champagnefyndet som han fått tillstånd att fotografera på Ålands museum och matbilder från Hotell- och restaurangskolan, där man enligt Stenros varit mycket tillmötesgående.
Enligt Stenros skall ”Åland à la carte” bli en bok där man skall kunna njuta både av bilderna och recepten. Just nu lägger han sista handen vid den.
Manne Stenros i Helsingfors har gett ut en lång rad böcker, många av dem handlar om mat och matkultur.Han är också känd för sina bilder med fågelvettar som han visat i flera utställningar på Åland.



Helsingfors
bokmässa,

som Nyan skrev om i fredagens tidning, besöktes av sammanlagt 79.500 personer, vilket är alla tiders rekord.
Det var livligast på lördagen, var mässbesökarna över 25.000. Fredagen lockade drygt 22.000 besökare till Mässcentret, skriver FNB.
I fjol hade bokmässan knappt 77.000 besökare. Samtidigt med bokmässan arrangerades också mässor för vin, mat, musik och det goda livet.



Schildts förlags
barnbokstävling
väckte stort intresse. hela 240 bidrag kom in. Första pris i tävlingen gick till Annika Mannström för ”Anton idrottar”.
– Det är roligt, avväpnande och inte minst lärorikt utan att någonsin hemfalla åt pekpinnetaktik, säger juryn, enligt FNB.