DELA

Sjöhistorikern C H Ericsson

har gått ur tiden. Professorn, sjöhistorikern och seglaren Christoffer H Eriksson publicerade som författare ett dussin romaner med marin och krigshistorisk bakgrund. Han medverkade också från och till som skribent i Nya Åland. På 1970-talet var han en av de drivande krafterna bakom det Sjöhistoriska museet på Vrakholmen i Helsingfors. Eriksson var sedan 40-talet en uppskattad skribent i den finlandssvenska seglingstidskriften Frisk Bris. Eriksson blev 89 år gammal.



Tidigare okända
inspelningar med

jazzsångerskan Monica Zetterlund har hittats. Det är fyra så kallade sjungande vykort där sångerskan bland annat sjunger ”Love letters in the sand” under pseudonymen Eva Norén. Det är journalisten Klas Gustafsson, som i arbetet med en biografi om Monica Zetterlund som kommer ut i höst, hittat de okända inspelningarna. Inspelningarna är Zetterlunds debut som grammofonartist uppger Dagens Nyheter. Monica Zetterlund (1937-2005) gästade Alandia Jazz några av de första åren och gjorde ett bejublat framträdande i Islandia. o



Claes Ahlund
blir ny professor

i nordisk litteratur vid Helsingfors universitet. Ahlund är nu professor vid Mittuniversitetet i Sverige. Han har specialiserat sig på Stig Dagermans författarskap, dekadenslitteratur och politisk opinionsbildning i skönlitteratur. Professuren i Helsingfors innehades tidigare av Merete Mazzarella. o



Det är dags
att anmäla

nya böcker till årets version av den finlandssvenska bokkatalogen. Där presenteras årets finlandssvenska utgivning och alla som publicerar böcker under 2009 kan medverka. Anmälan görs senast måndag 24.8. Information samt anmälningsformulär fås på www.bokkatalogen.fi eller red@bokkatalogen.fi.



Inga finländare
klarade sig

till finalen i den internationella Mirjam Helin-sångtävlingen. Av de kvinnliga sångarna gick ryskan Julia Lezjneva, amerikanskan Nadine Sierra, koreanskan Keunghea Kang och lankesiskan Kishani Jayasinghe till final. David DQ Lee från Kanada, Timothy Mix från USA, Azamat Zjeltyrguzov från Kazakstan och Kihwan Sim från Sydkorea är finalherrarna. Finalen arrangeras idag onsdag på Nationaloperan i Helsingfors.


Nyan rättar
Kulturnatten som ordnas på fredag 14.8 i Mariehamn är den nittonde i ordningen.