DELA

Sista chansen att se Rasmus på luffen

I kväll spelas Åbo svenska teaters uppsättning av Rasmus på luffen i skolan på Kumlinge. Föreställningen börjar klockan 18.30. Torsdagen den 24 november spelas pjäsen i Brändöhallen med början klockan 19.00.
I rollerna ses Simon Häger, Cécile Orblin och Bror Österlund. q



Matsamtal
i Finström

Inkommande måndag, 21 november, kl 18.30, berättar Michael Björklund om sin bok ”Min nordiska mat” i Finströms bibliotek.
– En ypperlig chans för matfantaster och andra intresserade att få en inblick bakom kulisserna i processen att skapa en kokbok, skriver arrangörerna i ett pressmeddelande.
Boken har Michael Björklund gjort tillsammans med Kenneth Nars. Boken fick nyligen första pris i tävlingen Årets svenska måltidslitteratur 2011 i konkurrens med 300 andra nya kokböcker.
– Böcker om mat är mycket populära hos låntagarna. Bland facklitteraturen är det bara inredningsböcker som är mer populära i Finströms bibliotek. Intresset märks även i den stora flod av kokböcker som väller ut från förlagen.
Också smakprov utlovas under kvällen. q



Journalist-
stipendier kan sökas

Stiftelsen för befrämjande av journalistisk kultur lediganslår Kopiosto- och Yttrandefrihetsstipendier samt stipendier för studerande. Kopiosto-stipendierna är i första hand avsedda för journalister som arbetar inom pressen. Yttrandefrihetsstipendierna kan sökas av alla medlemmar i Finlands journalistförbund.
Stipendieansökan görs på en elektronisk ansökningsblankett som finns på stiftelsens webbplats (www.jokes-saatio.fi), men den bifogade förbindelsen bör skrivas ut, undertecknas och skickas med post. Stiftelsen förutsätter att ansökan innehåller basuppgifter om den sökande (namn, adress, arbetsgivare, arbetshistoria i korthet, medlemsförening, tidpunkten då man blivit medlem, bankuppgifter). Kostnadskalkyl och en beskrivning av hur stipendiet ska användas bifogas. För ansökan om språkkursstipendier behövs ingen kostnadskalkyl. q



Etnofestivalen Faces
fick årets människorättspris

Förbundet för mänskliga rättigheter beviljade på onsdagen sitt årliga människorättspris till etnofestivalen Faces. Festivalen som ordnas i Raseborg belönas för sitt övergripande och långsiktiga arbete för att främja de mänskliga rättigheterna.
Kulturföreningen Etnokult ordnade den första Faces-festivalen 1997. Sedan dess har Etnokult utvidgat sin verksamhet också utomlands.
–De mänskliga rättigheterna har alltid varit centrala i vår verksamhet och därför är detta pris en stor ära för oss, säger föreningens ordförande Börje Mattsson.
Människorättspriset delas årligen ut till en person eller organisation som i sitt arbete konsekvent har gått in för att följa de mänskliga rättigheterna i Finland.
Priset delades nu ut för tionde gången, skriver FNB. q