DELA

Sagostund i Finström

Sagostund i Finströms bibliotek ordnas på fredag den 14 oktober kl 10.00. Sagor om ambulanser, sjukhus och förkylning.



Stadsbiblioteket
är allas
Bibliotekschef Eva Gustafsson-Lindvall vill kommentera den kommentar som publicerades på nätet och i tidningen i samband med nedläggningen av Barnens litteraturdagat.
”Jag läste i bladet en kommentar till nedläggningen av Barnens litteraturdagar – någon skrev ’Jag hoppas att alla på Åland känner till att biblioteket vid bussplan i Mariehamn inte är ett bibliotek för hela Åland. Det är Mariehamns kommuns bibliotek … ’
Rätt men ändå fel. Vi har en bibliotekslag i landskapet Åland, och så här står det bland annat:
6 § Centralbibliotek för de allmänna biblioteken
För att komplettera, stödja och samordna verksamheten vid de allmänna biblioteken och vid bibliotek som upprätthålls av landskapet skall det finnas ett centralbibliotek vars verksamhetsområde är hela landskapet. [Landskapsstyrelsen] förordnar med kommunens samtycke ett allmänt bibliotek till centralbibliotek och kan med kommunens medgivande anförtro centralbiblioteket särskilda uppgifter. Närmare bestämmelser om centralbiblioteket utfärdas genom landskapsförordning.
Mariehamn är alltså förutom att vara stadens bibliotek också centralbibliotek för Åland. För den uppgiften får vi bidrag från landskapsregeringen, dels för att driva det gemensamma bibliotekssystemet och katalogen (ny hemsida!!), dels för specifika områden som fjärrlån, talböcker, alandicasamling med mera. Vi har mycket riktigt inte ansvar för alla kommunerna – men vi har dock ett ansvar som vi delar med landskapsregeringen. Den som vill studera bibliotekslagen kan göra det på bibliotekssidan www.bibliotek.ax under Alla bibliotek > Lag och förordning.”



MGP-finalisterna
på miniturné

De tio finalisterna i MGP 2011 får en ny chans att uppträda inför publik och tv-kameror. De åker ut på en miniturné och ger två livekonserter i början av december. Den ena konserten ger finalisterna i Helsingfors lördagen den 3 december och den andra i Vasa, söndagen den 4 december. Lördagens konsert bandas för tv och sänds på YLE FST5 lördagen den 10 december. Samtliga tio finalister har tackat ja till möjligheten, skriver FST i ett pressmeddelande.
– Efter den både för barnen, för publiken och för oss på FST5 tekniskt katastrofala MGP-finalen i lördags, känns det verkligt fint att vi på så här kort varsel kunde samla ihop barnen till de här två konserterna, säger Svenska Yles mediechef Mary Gestrin.