DELA

Ny chans att se ”Pojken som blev en carbidlampa”


Ny chans att se ”Pojken som blev en carbidlampa”
Torsdagen den 14 mars kl 19 ger skådespelaren Matts Stenlund en föreställning av Joel Petterssons ”Pojken som blev en carbidlampa” på servicehuset Rönngården i Jomala.
Föreställningen är en dramatisering av en text som Joel Petterson skrev 1918. Den kan beskrivas som lokal och samtidigt väldigt universell. Alla kan känna igen sig i människorna och händelserna i berättelsen.
Premiär var det på Önningebymuseet hösten 2011. Där spelades den ett tjugotal gånger innan Matts Stenlund gav sig av på turné i den åländska skärgården och i Helsingfors. ”Pojken som blev en carbidlampa” har fått väldigt fina recensioner och många av de tidigare föreställningarna har varit slutsålda.
Matts spelar på Rönngården på begäran av de boende där. Han tycker också att det ska bli roligt att få spela i sina egna hemknutar.
Biljetterna kostar 15 euro och kan bokas via Jomala bibliotek på tfn 31 725 eller e-post: jomalabibliotek@jomala.ax.
Om man vill kan man komma redan 18.30 och köpa sig lite kaffe med dopp innan föreställningen.

Folkmusikläger på Kyrkogårdsö
Föreningen Antons Vänner ordnar i augusti sitt traditionsenliga folkmusikläger på Kyrkogårdsö i Kökar. Lägret hålls 4-9 augusti och fiolspelare i alla åldrar och nivåer tas emot. Även andra instrument än fiol får förekomma meddelar arrangörerna. Undervisningen sker på gehör och deltagarna delas in i grupper enligt spelerfarenhet. Efter lägret kan man fortsätta till Kvinnfolks spelmansstämma i Önningeby 10 augusti.
Förfrågningar och intresseanmälan tas emot per e-post anmalan@antonsvanner.ax.

Stulen konst kan finnas på finländska museer
Claimsconference, som kartlägger egendom som nazisterna stulit av judar, uppger att det kan finnas stulen konst i Statens konstmuseums och Nationalmuseets samlingar, skriver Kotimaa24.fi.
Enligt Claimsconference har Statens konstmuseum och Nationalmuseet upptäckt att ursprunget för ungefär hundra verk från åren 1933-1945 bör kartläggas. Enligt Claimsconference kan antalet verk vars ursprung är oklart vara ännu större.
Maija Tanninen-Mattila är museichef på Ateneums konstmuseum men kan inte ta ställning till siffrorna som Claimsconference lagt fram. Hon undrar också varifrån siffrorna härstammar.
Ateneumintendenten Leena Ahtola-Moorhouse säger att det inte kan handla om någon stor sak.
– Det handlar om riktigt minimala saker som kan ha kommit till Finland, till exempel via ambassadörer, säger hon. (FNB)