DELA

kulturnotiser



Juha Pykäläinen
har förevigat
tidigare lagtingstalmannen Sune Eriksson i en porträttmålning. Porträttet avtäcks i talmanskonferensens sammanträdesrum i lagtingshuset fredagen den 10 september kl 13.



Tre nordiska
författare läses
runt om i biblioteken i Norden när det igen blir dags att kura skymning i november. De utvalda författarna är: John Ajvide Lindqvist, Lene Kaaberbøl och Andri Snær Magnason. Kura skymning hålls nu för fjortonde året i rad inom ramen för Nordiska biblioteksveckan den 8-14 november.



Tove Jansson
skall porträtteras
av Birgitta Ulfsson vid en minnesfest i ord och toner som arrangeras i Esbo på fredag, den 3 september. Tove Jansson avslöjade och tröstade med samma generösa hand, men ”världsberömmelsen ledde till exploateringar som var henne främmande, därför finns det kanske skäl att påminna om ett rikt och mångfasetterat konstnärskap buret av glädje, ängslan och äventyrslusta”.
Keramikern Tove Slotte-Elevant, som i åratal designat Arabias muminporslin, medverkar också.
Adressen är Gröna hörnan, Finnovägen 34, Esbo.



Nationaloperan
inledde säsongen

på huvudscenen med Tjajkovskijs ”Eugen Onegin” den 20 augusti. Säsongens första operapremiär, Verdis storverk Aida i regi av Georg Rootering, är den 17 september.
I november blir det premiär för E. W. Korngolds sällan uppförda verk ”Die tote Stadt”, som dirigeras av operachef Mikko Franck och regisseras av Kasper Holten, konstnärlig ledare för Det Kongelige Teater i Köpenhamn. Ett operaäventyr för hela familjen är ”Robin Hood” som har urpremiär i januari och som komponerats av Jukka Linkola med text av Jukka Virtanen. Säsongens fjärde premiär är Puccinis opera ”Il trittico”. För tolkningen svarar regissörerna Johanna Freundlich, Katariina Lahti och Ville Saukkonen och föreställningarna dirigeras av Mikko Franck.
Under höstens danspremiär framförs två uruppföranden: engelskan Cathy Marstons starka ”Blodsbröllop” och en sagoskimrande koreografi av balettchef Kenneth Greve, ”Scheherazade”.
I månadsskiftet september-oktober återvänder Jorma Uotinen till Nationalbaletten, sitt 40-årsjubileum som danskonstnär till ära. Under Uotinen-aftonen uppförs ”Ballet Pathétique”, soloverket ”La Diva” samt ”Black Water”, med dansare från Skånes Dansteater . o