DELA

kulturnotiser



Oratoriekören
skall ge Vivaldis
”Gloria” den 1 april under ledning av Kurt Eriksson och med Frida Jansson och Ulrica Sneitz som solister. Orkestern består av ett tjugotal musiker från Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm. På konserten den 1 april kl. 16 i Jomala kyrka sjunger kören dessutom Ivar Widéens ”Mässa” och Randall Thompsons ”Alleluia”. Orkestern har också ett eget framträdande och leds då av Gunnar Julin. Vid orgeln sitter Guy Karlsson.
På Självstyrelsedagen och på Landskapsdagarna i Helsingfors den 16 juni sjunger Oratoriekören också med i ”Åländsk svit”. Dessutom deltar kören veckoslutet 10-12 augusti i Finlands svenska körförbunds konsert i Estland, då man framför Händels ”Messias”.



Kökar och
dess historia
presenteras i en stort uppslagen artikel i senaste numret av Finlands svenska hembygdsförbunds tidning Hembygden. Det är landskapsregeringens skärgårdsutvecklaren Christian Pleijel på Kökar som berättar om olika historiska platser., som Otterböte, Hamnö med kyrkan och kapellet, befästningarna från första och andra världskriget, Källskär, Kökar museum, med mera. Förbindelserna till kommunen och olika former av turistservice beskrivs också. I en grafisk framställning får läsarna veta att Kökar årligen besöks av inemot 45.00 personer, 18.000 kommer från Långnäs, 15.000 från Galtby, 11.000 på egen köl och 700 med kryssningsfartyget Kristina Brahe.



Ett nostalgiskt
musikcafé
skall det bli i Vargskärgården på Föglö i Vargskärs marthaförenings regi lördagen den 24 mars kl. 19. Deltagarna får uppleva gamla minnen genom att lyssna på stenkakor spelade på vevgrammofon av Olle Strömberg. Till skivorna ordnas det också med kaffeservering. Alla är hjärtligt välkomna, hälsar arrangörerna.



Veteranbandet
Jethro Tull
besöker Finland i höst. Den brittiska gruppen uppträder den 6 september i Finlandiahuset i Helsingfors, den 7 september i Joensuu och den 8 september i Tammerfors, skriver FNB.
Jethro Tull debuterade med LPn ”This was” 1968 och fick några år senare en stor hit med låten Living In The Past. Med åren har stilen utvecklats från bluesrock till progressiv folkrock.
Bandets skivor har sålt i över 60 miljoner exemplar. Flöjtisten Ian Anderson har besökt Finland flera gånger både solo och tillsammans med Jethro Tull.