DELA

kulturnotiser



Kökars förre
kantor Richard
Pleijel var tillbaka på Kökar i pingsthelgen. Förutom två gudstjänster hann han med en konsert på lördagskvällen. Konserten inleddes med Johann Sebastian Bachs Toccata och fuga i d-moll. Sedan ett koralförspel, också av Bach: ”Nun komm der Heiden Heiland”. Som tredje stycke spelades Buxtehudes Preludium (fuga och ciacona) och avslutningsvis Mendelssohns Sonat i c-moll.
Konserten besöktes av 17 personer vilket trots allt är 6 procent av Kökars befolkning, rapporterar Christian Pleijel.



En konsert ges
i Lumparlands
kyrka söndagen den 3 juni kl. 19. Det är Judit Deáki, sång, Adám Kiss, piano, och Kristoffer Arvidsson, cello, som bjuder på ett program, med klassiska stycken ”från Mozart till Brahms”. Konserten inleds med arr Ádám Kiss spelar Facile-sonaten i C-dur av Mozart och ett pianosolo av Schubert.
Därefter spelar Kristoffer Arvidsson ett solostycke av Bach på vilket följer första satsen ur en sonat i e-moll för cello och piano av Brahms. Judith Deáki avslutar konserten med tre arior ur större kyrkliga verk till pianoackompanjemang. Lena Svartström medverkar som presentatör av musiken och musikerna.



Vackra vävda
handarbeten
från Sunds vävkurs i Medisregi ställs just nu ut i Sunds bibliotek. Med finns mattor, dynor, plädar, dukar, löpare och finnväv. Vävkursen har disponerat lokalerna i Sunds prästgårds byggnad. Utställningen pågår till 14 juni.



Anders Perssons
bok om gerillakriget
i Finland 1808 som först utgavs år 1986 kommer i juni i en nyutgåva i den militärhistoriska bokklubben i Sverige. Boken som i betydande utsträckning behandlar händelser på Åland återutges inför det 200-årsjubileum av 1808-09-års krig som infaller nästa år.