DELA

kulturnotiser



Ingen forneld
tänds i år vid
Eckerö post- och tullhus under Forneldarnas natt den 25 augusti. Peter Winquist, säger till Nyan att det skall ses som en spontan protest mot att museibyrån eldade upp stenåldersbyn i Långbergsöda.
Peter Winquist som satt med i landskapets kulturarvsutredning menar att landskapsregeringen inte tagit den utredningen på allvar. Om museibyrån inte klarar av att sköta alla projekt på egen hand så borde man överlåta mer i lokala händer och i stället ge ekonomiskt stöd för aktiviteterna, anser han och tillägger: I kulturarvsutredningen poängteras just gräsrötternas betydelse för en mångsidig verksamhet.



”Koppis” avslutar
sommarens
utställning på von Knorringmuseet i Finström på söndag kl. 12-16.
I slutet av juni hölls ”Koppis” för första gången och den blev en riktig succé – över 50 personer kom. Den här gången hoppas man på lika många besökare. Besökare uppmanas ta med kaffekoppar och fat och försöka byta dem med andra koppvänner. Samtidigt kan man ta sig en titt på de över 200 kaffekoppar som finns med på utställningen.
På avslutningsdagen är inträdet fritt och det finns kaffeservering

. Fram till den 15 september är det ännu möjligt att se utställningen, men bara enligt överenskommelse med biblioteket.
– ”Kaffetåren den bästa är” har varit mycket populär, säkert har också det ostadiga sommarvädret bidragit till att så många besökare kommit, säger biblioteks- och kulturchef Fredrika Sundberg.



Ålands
konstförening
planerar en resa till Kroatien den 10-15 oktober i höst. Tiden för anmälan är dock knapp skriver föreningen i ett pressmeddelande. En underbar plats med kunniga och inspirerande värdar utlovas. För mer information kan Marlene Lindbäck kontaktas på telefon 48 257 eller 040 720 20 00.



Olof Willgrens
tragikomiska

familjedrama ”Ensam rävhanne söker hona” med Matts Stenlund och Janina Berman i rollerna som son och mor finns med som turnépjäs i Åbo Svenska teaters spelplan för hösten.. Pjäsen hade, som bekant, premiär på våren i Mariehamn.
I ÅST:s planer för hösten märks även det nyskrivna musikdramat ”Den amerikanska flickan” som baserar sig på Monika Fagerholms Augustprisbelönta succéroman med samma namn. samt en nordisk urpremiären för Andrew Lloyd Webbers ”Tell Me On a Sunday”, en musikalmonolog som spelats på Broadway och i London.