DELA

kulturnotiser

Ålands slöjd och
konsthantverk
fyller 80 nästa år och styrelsen har utsett en arbetsgrupp som ska arbeta fram en historik. Det blir också jubileumsutställning i specialsalen i Ålands museum i oktober 2008. Där kommer hantverkets utveckling på Åland att skildras men det bjuds också på en gallrad samling av aktuellt åländskt hantverk..



Flera åländska
författare

kommer att vara med på bokmässan i Helsingfors den 25-28 oktober. I det pressmaterial kring mässan som nu sänts ut nämns Sten-Erik Abrahamsson, Fred Forsell, Katarina Gäddnäs och Sven-Olof Lindfors. Dessutom finns Agneta Ara från Helsingfors och Curt West från Västnyland, båda aktuella med böcker på PQR i höst, med.
På mässan, som växer år för år, uppträder totalt 105 finska och 23 finlandssvenska prosaister, 39 finska och 10 finlandssvenska poeter samt 64 finska och 6 finlandssvenska barn- och ungdomsboksförfattare. Dessutom finns hundratals fackboksförfattare, forskare och konstnärer med. De utländska författargästerna är 40, de flesta av dem från Sverige.
Det land som i år ställs i fokus på bokmässan är Norge. Därför kan man på årets mässa också möta flera norska författare.



Ulrika Bengts
regisserar
turnépjäsen ”Oleanna” som teater Viirus i Helsingfors ger i höst. Premiär blir det i Ekenäs den 15 september och Åland finns också med i den spelplan som just nu är under arbete.



Filmfestivalen
Kärlek och anarki
i Helsingfors fyller 20 år i år och visar över 100 filmer under tiden 20-30 september.
Till festivalen väntas debutregissörerna Goro Miyazaki från Japan och Jonas Cuaron från Mexiko samt Roy Anderson från Sverige, Santi Amodeo från Spanien och Balint Kenyeres från Ungern, skriver FNB.
Festivalen öppnas med Anton Corbijns prisbelönade film ”Control”, ett personporträtt av bandet Joy Divisions sångare Ian Curtis som dog ung.



Radio X3M
fyller tio år
den 1 oktober Detta firas med fredagen den 28 september, både i radiokanalen och utanför. I en jubileumssändning kl.10.00-20.00 frossar man i ”både härliga och hemska minnen och händelser”. Den finlandssvenska tioåringen firas också med en fest på Voimala i Helsingfors med ett framträdande av The Soundtrack of Our Lives från Sverige.