DELA

kulturnotiser



Magnus
Magnusson
flitig skribent i Vårdö Horsholm har nyligen blivit klar med Ålands Bowlingförbunds 40-årshistorik, men i går fick han också en annan bok från tryckeriet. Han kallar den ”Spökboken”, men titeln är i verkligheten längre: ”Spöken, varsel, mord och annan djävulskap.”
Magnusson berättar att boken, som han ger ut på eget förlag, innehåller skrönor, sådant som han snappat upp bland annat under barndomen i Sund Mångstekta. I fråga om varslen är en del självupplevt.



Åländska
folkmusik-
aktiviteter uppmärksammas i det senaste numret av Finlands svenska spelmansförbunds tidskrift Fiolen Min. Ida Eriksson skriver om Ålands spelmansgilles stämma på Karl Ers byagård medan Siv Ekström berättar om folkmusikgruppen Kvinnfolks stämman i Önningeby, spelmansaktiviteterna kring de åländska landskapsdagarna i Helsingfors och sjödagarna i Mariehamn.



Konstnärens
Dora Wahlroos

skall presenteras i en stor utställning i Åbo konstmuseum. Det framgår av museets nyutkomna vinter- och sommarprogram. Utställningen öppnas den 25 januari och pågår till den 20 april Dora Wahlroos (1870-1947) betecknas som en av de mest intressanta kvinnliga konstnärerna under den finländska konstens guldålder. Hon inledde sina studier vid ritskolan i Åbo och fortsatte sina studier i Paris på 1890-talet. Från Åbo flyttade hon vid tiden för första världskriget till Helsingfors och senare Grankulla. Hon målade porträtt, landskap och stilleben och hörde till dem som besökte konstnärskolonin i Önningeby på Åland.
Åbo konstmuseums sommarutställning nästa år består av konst från Stalintiden ur Estlands konstmuseum samlingar. Utställningen som kallas ”Under de röda flaggorna” fyller hela konstmuseet mellan den 9 maj och 31 augusti.



Ben Kingsley
blir Shakespeare

i filmen ”Will” som baserar sig på en roman av Christopher Rush och handlar om William Shakespeares sista dagar, rapporterar FNB-Reuters Filmen är det första filmprojektet för Kingsleys eget produktionsbolag. Kingsley är även filmens producent.
Ben Kingsley har tidigare fått en Oscar för huvudrollen i filmen ”Gandhi”. Han har nyligen avslutat inspelningen av filmen ”The Wackness”.