DELA

kulturnotiser



Ett lyriskt
tilltal finner
Gustaf Widén i Kent Danielssons bok ”Balladen om Bel Ols” som har recenserar i Vasabladet. Han skriver att man för att läsa boken måste öppna sina sinnen: ”Den som lunkar på i en realistisk läsart har redan gett upp. Här har vi en poet som som även när han som nu uttrycker sig i prosans form ständigt har ett lyriskt tilltal, en sjungande ton som tar avstamp i mystik och mångtydighet.”
Widén skriver också att Danielsson skapar ett eget idiom: ”någonstans i grannskapet av Birgitta Trotzigs mörka legender, de klassiska mystikerna och Tomas Tranströmers lyriska valvbågar.”
I Nyan recenserades boken av Carina Karlsson den 1 november.



Gunilla Nilssons
skosamling
visas nu på Torget i Ålands museum. Utställningen med skosamlingen som omfattar 200 par skor öppnades på tisdagen. Den ingår i samlarserie ”Min samling och jag” som Nyan tidgare berättat om. Serien inledes med Göran Dahls samling av väderkvarnar och fortsatte med Maggie Holmbergs samling av klockor och kaffepannsmössor. Gunilla Nilssons skosamling kan ses till den 27 november.



Sollentuna
hantverksmässa

som hålls den 6-9 december fokuserar i år på ung kreativitet. Mässan som hålls på Sollentuna Expo Center har bjudit in fem av Sveriges främsta hantverksskolor till mässan.
Totalt deltar närmare 200 utställare med alla typer av hantverk, från textilslöjd och tovning till knivtillverkning och konstsmide. Slöjddemonstrationer och prova-på-verkstäder ger besökaren möjlighet att se hur olika produkter tillverkas och själv pröva sitt hantverkshandlag.



”Sveriges sista
stora krig”
är namnet på en kommande utställning i amémuseum i Stockholm. Mark Levengood, som igår talade på Svenska dagen-festen i Mariehamn,
inviger utställningen den 6 december. Utställningen handlar om Napoleonkrigen och Sveriges förlust av Finland i 1808-1809-års krig.
Samtidigt drar museet igång en diskussion om relationerna mellan Sverige och Finland genom historien och i nutid på bloggadressen http://www.sverigefinland.se
Enligt museet skall bloggen fungera som ett forum för debatt om svenskfinska relationer inom kultur, politik, historia, sport, med mera.



Biljetterna till
Barnens söndags
föreställning ”Trollet med den gula kepsen” har tagit slut, meddelar man från stadsbiblioteket. De fyrtio biljetterna gick åt mycket snabbt.