DELA

kulturnotiser



En insiktsfull
berättelse

om Ulla-Lena Lundbergs författarskap kallar Åsa Stenwall-Albjerg Ulrika Gustafssons doktorsavhandling i en artikel i Vasabladet. Hon skriver att Gustafssons bok under lång tid framöver kommer att framstå som den yppersta studien av Lundbergs författarskap.
– Mig lockade den att gå till bokhyllan och på nytt återvända till Ulla-Lena Lundbergs rika värld som berett mig sådan salig njutning, avslutar Stenwall-Albjerg.
Ulrika Gustafsson, som disputerade vid Åbo Akademi tidigare i höst, håller i kväll föredrag i samband med Ålands kultursstiftelses höstmöte i hotell- och restaurangskolans auditorium i Mariehamn. Mötet som inleds kl 19 är öppet för allmänheten.



Dragspelaren
Lasse Pihlajamaa
är död. Lauri Armas Pihlajamaa dog, bruten av en långvarig sjukdom, i Helsingfors på onsdagsmorgonen, skriver FNB.
Pihlajamaa, som blev 91 år, gjorde sina första skivinspelningar redan på 1940-talet. Han blev också känd som kompositör och dragspelslärare.



Fjolårets
Finlandiavinnare
Kjell Westö och hans roman ”Der vi en gang gick” får positiva recensioner i Norge. Landets största tidning Aftenposten skriver bland annat: ”Westö fick det ärofulla Finlandiapriset för detta storverk i modern finlandssvensk litteratur, och en rikare skildring av denna minoritetskultur får man leta efter”.
Dagbladet skriver: ”Westö är så suverän både till stil och innehåll att det nästan verkar övermänskligt.”
Två av Norges största bokklubbar har romanen som månadens bok i början av år 2008
”Där vi en gång gått” ges ut i Frankrike våren 2008 och i Tyskland hösten 2008 och är även såld till Holland och Spanien, berättar Susanna Sucksdorff på Söderströms förlag.



Hot Club de Suede
kan man höra i en

utställning från sommarens Alandia Jazz i Radio Vega på söndag, den 18 november, kl. 19.30. Hot Club de Suede spelar svängig jazz i den stil som blev ett varumärke för Franska Hotkvintetten med gitarristen Django Reinhardt. Inspelningen är gjord i Islandia och Micke Ahlskog från Ålands radio har haft hand om mixningen. Redaktör är Åke Grandell.



Två bildtexter
blev omkastade i gårdagens artikel om Tisdagsklubben på Gullåsen. Det var Britta Gustafsson som visade upp exempel på målningar medan Ingegärd Andersson målade.