DELA

kulturnotiser



Författaren
Liselott Willén

intervjuas i Läkartidningen i Sverige. Willén, född på Åland 1972 och aktuell med romanen ”Islekar” som kom ut på Bonniers i maj, bor numera med sin familj i Örebro där hon arbetar som läkare på hudkliniken.
– Det hänger ihop med att gjorde jag min AT i Lindesberg. Men min mamma kommer ursprungligen från Kumla så jag har på sätt och vis rottrådar också till den här trakten, säger Willén i artikeln.
Willén berättar att hon jobbat mindre och mindre som läkare de senaste åren.
– Allt mer tid går till skrivandet men kontakten med jobbet är mycket viktig för mig. Jag sitter ju hemma ensam och skriver, därför känns det bra att få träffa människor, både patienter och kolleger. De områden jag arbetar med, behandling av könssjukdomar och laserbehandlingar, är så smala att det fungerar bra för mig att arbeta deltid.



Regissören
Roy Andersson
får Nordiska rådets filmpris för sin film ”Du levande”. Filmens producent är Pernilla Sandström, skriver FNB. Prissumman är cirka 47.000 euro och priset överräcks vid Nordiska rådets session i Helsingfors den 28 oktober.
Finland representerades i tävlingen av Dome Karukoskis ”De mörka fjärilarnas hem” (”Tummien perhosten koti”).



Årets Bookerpris
går till den indiske
författaren Aravind Adiga, skriver FNB. Den 33-årige Adiga får priset för sin debutbok ”The White Tiger” (”Den vita tigern”). Boken handlar om en man som inte skyr några medel när han kämpar sig ut ur fattigdomen i en indisk by för att bli en framgångsrik företagare.
Det är först den tredje gången under Booker-prisets 40-åriga historia som priset går till en debutant. Prissumman är 50.000 pund, alltså nästan 64.000 euro.



Nordens instituts
andra föreläsning

i serien ”Projekt Deadline” har flyttats från den 18 oktober till den 24 oktober. Det är ”Alternativa arenor” med Karolina Pahlén från ”Wip:Sthlm” som föreläser om samarbete mellan kulturfältet och näringslivet. Platsen är I Tiden fredagen den 24.10 och tiden 13.30-15.30.



Hantverks-
utställningen

med 80-årsjubilerande Ålands slöjd och konsthantverk på Ålands museum har sin vernissage i kväll, torsdag, kl. 18-20, som det också stod i artikeln på kultursidan i gårdagens tidning. På texten på första sidan kom vernissagen i misstag att förläggas till onsdag kväll.