DELA

kulturnotiser



Sanna Tahvanainen
och Thérèse Karlsson
är aktuella i det Dramslam som arrangeras av Klockriketeatern i Helsingfors med Finlandspremiär i kväll, måndag. Utöver Sanna Tahvanainen medverkar dramatikerna Bengt Ahlfors, Henrika Andersson och Anders Larsson. Sanna Tahvanainen deltar med nyskrivna och ännu inte uruppförda pjäsen ”Droppar från rymnden – eller hur Alice Pihl sökte sin man men hittade sig själv och blev belåten”, en nyskapande föreställning där opera möter standup.
Pjäsen planeras ha premiär i Mariehamn i början av år 2010. På scenen står sopranen Thérèse Karlsson. Föreställningen regisseras av den svenska regissören Kent Ekberg, som senast jobbat på Åland med uppsättningar på Pellas ladugårdsteater.
Dramslam påminner om Poetry Slam, som numera regelbundet genomför också på Åland. Det blir en rad framföranden och publiken fungerar som jury.



Kultursoppa
med folkmusik
blir det i Alandicas foajé i Nordens instituts regi på onsdag, den 28 oktober, kl 12-13. Det är trion Mission impossible med Siv Ekström, fiol, Elina Granlund, fiol, och Gerd Stenlid, på tramporgel som bjuder på ”en svängig resa genom folktonens nordiska landskap”.
För soppserveringens skull vill Nordens institut ha in anmälningar senast i dag, måndag. Man kan ringa Harriet Lundell på telefon 25243 eller mejla på adressen harriet.lundell@nipa.ax.



Lions Club
Mariehamn
delar ut två stipendier riktade till ungdomar. Stipendierna är på 500 euro och syftet är att årligen uppmuntra ungdomar som valt att satsa på musik och idrotts- och fritidsverksamhet. Man delar dels ut Musikantstipendiet 2009 och vandringspriset Lejongaffeln och dels Idrotts- och fritidsledarstipendiet 2009 och vandringspriset Smulles pokal. Förslag på mottagare tas emot av Lasse Fredrikson på tidningen Åland, Strandgatan 16, eller per e-post: lasse.fredrikson@alandstidningen.ax. Motivering skall bifogas, sista inlämningsdag är 30 oktober. o