DELA

kulturnotiser



TV-journalisten
Erik Fichtelius

gästade det svenska generalkonsulatet i Mariehamn september och föreläste för åländska journalister. Erik Ficktelius intervjuades också av redaktör Mats Granesäter på tvm.ax. Programmet sänds i kväll, den 30 oktober, på Ålandskanalen i MCA och över Smedsböle. Det rullar också dygnet runt på tvm.ax, meddelar Granesäter.



Kjell Westö är
aktuell med sin
senaste roman, ”Gå inte ensam ut i natten”. Den diskuteras nu i Ålands litteraturförenings radiobokcirkel måndagen den 2 november klockan 10.30, med repris lördagen den 7 klockan 14.00. Medverkar gör Kjell Andersen, Anne-Louise Fogelström, Doris Ingman och Leo Löthman.



Joel Pettersson
diskuteras på Valborg
i Lemland den 9 november kl 19 då biblioteks- och kulturnämnden ordnar aktiviteten ”kura skymning”. Kvällen är en avslutning på sommarens evenemang kring Joel Pettersson, både operan på Alandica och vandringarna i hans hemby. ”Min Joel” är rubriken för diskussionen och i panelen sitter Barbro Eriksson, Jonnie Listherby, Lars Huldén och Ralf Svenblad. Kvällen inleds med en text av Joel som läses av Matts Stenlund. Det blir också världspremiär på Jonnie Listherbys ”föreläsställning”, ”Joel möter Georg”.



Radio Vega bjuder
på Alandia Jazz
under fyra söndagar i rad med början nu på söndag, den 1 november. I den första bandningen från festivalen i Alandica i augusti får vi höra Mia Moisio sjunga ackompanjerad av Edward Mattssons kvartett. Sändningen i Radio Vega inleds kl. 19.45. Redaktör för programmet är Åke Grandell.



Andelsbankerna
är med och stöder

Åbo Akademi. Sydkustens OP-förbund där även Andelsbanken för Åland och Lappo andelsbank ingår beslöt vid sitt höstmöte i Nagu delta i universitetens pågående medelsinsamling genom att stöda Åbo Akademi med 15.000 euro. Förbundet ser det som mycket viktigt att stöda utbildning och forskning på svenska i Finland.